II MAJSKO ČIŠĆENJE – JAMA POD TRAVNIK

Nakon uspješne prošlogodišnje suradnje inicijative Čisto podzemlje, Rotary kluba Rijeka – Novi val i Speleološkog kluba Ozren Lukić i ove smo godine pokrenuli majsku akciju čišćenja.

Naša zajednička misija 25.5.2024 bila je očistiti objekt “Jama pod Travnik” u općini Klana.

Zadatci su se podijelili na 26 sudionika akcije.

Uz podršku naših prijatelja iz Speleološke udruge Estavela izvađeno je oko 7 metara kubnih raznovrsnog otpada. Bilo je tu traktorskih i automobilskih guma, plastičnih kašeta, namještaja, dijelova automobila i raznog građevinskog, metalnog, plastičnog i staklenog otpada te odjeće i obuće.

Za transport od objekta do kontejnera najviše su se pobrinuli vrijedni Rotarijanci, koji ne samo da vrhunski barataju s kariolama,  nego su i drugu godinu zaredom organizirali genijalni Art pazar –manifestaciju namijenjenu prezentaciji i prodaji umjetnina i rukotvorina lokalnih umjetnika i obrtnika. Na taj su način prikupili sredstva za projekt Čisto podzemlje koja se koriste za financiranje čišćenja jama u okolici Rijeke.

Za sigurnost svih sudionika pobrinuli su se članovi protueksplozijske postrojbe Ravnateljstva policije, koji su bili pripravni u slučaju da se prilikom čišćenja pronađu zaostala minsko-eksplozivna sredstva ili drugi sumnjivi predmeti.

Nakon devet sati aktivnog delanja i jednog uspješno izbjegnutog pljuska, zadovoljni sjedamo uz gulaš od hobotnice.

Misija je uspješno ispunjena, te Jamu pod Travnik napuštamo čistu, kakva i treba biti.

Do idućeg aktivnog druženja,

Vaš SKOL

Jama pod Travnik
Autor fotografije: F. Šarc