Završena 16. speleološka škola SKOL-a

U periodu od 14.ožujka do 21.travnja 2024. godine održana je 16. po redu speleološka škola u organizaciji Speleološkog kluba Ozren Lukić iz Zagreba. Ovogodišnji voditelj škole bio je Marko Ljubešić.

Kroz 29 predavanja održanih u šest blokova, pet vikend terena od kojih su dva bila jednodnevna i četiri dvodnevna te nekoliko vježbi na Gračanskom tunelu i na ‘Žici’, školarci su se upoznali s raznim tehnikama kretanja u podzemlju, osnovama i povijesti speleologije te znanstvenim disciplinama vezanim uz speleologiju.

Upoznavanje sa opremom na Gorskom zrcalu
foto: Damir Janton

Predavanja su održana u prostorijama Kluba a među ostalim uključivala su povijest speleologije i Kluba, geomorfologiju i geologiju krša, biospeleologiju i arheologiju, teorijski i praktični dio prve pomoći, opasnosti u speleologiji, spašavanje i samospašavanje, uže i opremu u speleologiji, orijentaciju u prirodi, kartografiju i rekognosciranje, zaštitu speleoloških objekata, inicijativu Čisto podzemlje, topografsko snimanje speleoloških objekata, organizaciju i vođenje speleoloških istraživanja i ekspedicija i dr. Dio od navedenih predavanja održao se i na terenu uz pokazne vježbe.

Vježba prelaska prečnice i natega na gračanskom tunelu
foto: Damir Janton

Na terenima, školarci su uvježbavali SRT tehnike kretanja po užetu, bivakiranje, orijentaciju u prirodi, prvu pomoć, topografsko snimanje te osnove opremanja speleoloških objekata.

U Jankonki kod Bosiljeva
foto: Damir Janton

Ovim se putem želimo zahvaliti svim predavačicama i predavačima na izvrsnim i stručnim predavanjima, svim voditeljima terena, instruktorima, demonstratorima, raspremačima, vozačima, kuharima koji su doprinijeli sjajnoj i opuštenoj atmosferi tijekom cijele škole.

Podno saljeva u Jankonki
foto: Damir Janton

Na ispitu, održanom na Velebitu, pokazanim znanjem na praktičnom i teorijskom dijelu ispita naziv speleoloških pripravnika steklo je svih pet školaraca te im ovim putem i čestitamo na tome. Školarci su tijekom cijele škole pokazivali veliki interes i zajedno rješavali sve zahtjeve i probleme te im na temelju toga želimo sretan nastavak speleološkog razvoja.

Rokina bezdana, Jezerane
foto: Damir Janton

Novi SKOL-ovi speleološki pripravnici su:

  1. Fran Borčić
  2. Dorotea Brozović
  3. Fran Dubovečak
  4. Margareta Kunić
  5. Marta Kunić

Tekst i fotografije: Damir Janton