Čišćenje Tečajske prvomajske jame u Mučićima

Za vikend 6. 5. u Rijeci održan je prvi Art pazar – umjetničko humanitarna manifestacija na kojoj je sudjelovalo čak 60-ak umjetnika i kreativnih brandova iz čitave Hrvatske koji su za ovu akciju donirali po jedno ili više svojih radova. Događanje je organizirao Rotary klub Rijeka Novi val s ciljem da predstavi njihove radove posjetiteljima koji su mogli, ne samo kupiti jedinstveni i unikatni predmet domaćeg branda, već time i donirati novac za inicijativu Čisto podzemlje. Prvotni je plan bio organizirati humanitarnu akciju kroz koju bi se prikupilo 1.000 € za speleološku opremu kako bi se lakše očistila jama Tečajska prvomajska u zaleđu Kastva koja je po procjenama imala oko 2 kubika različitog otpada. Međutim, zahvaljujući izvanrednom odazivu svih umjetnika, kreativaca, javnih osoba koje su donirale odjeću, te svih posjetitelja Art pazara, uspjeli su peterostruko premašiti taj iznos. U humanitarnoj akciji Art pazar prikupljeno je čak 5.000 € za inicijativu Čisto podzemlje koja će kao i do sada donaciju koristiti za opremu i svoj rad.

Ekipa SKOL-ovaca sa Rotarijancima
foto: arhiva Rotary Klub Rijeka Novi val

Kao što je obećano, već sljedeći vikend (13.5.) osam članica i članova  Speleološkog kluba Ozren Lukić uz pomoć članova SU Estavela i SU Spelunka (po jedan član) nakon 6 sati rada izvukli su više od dva kubika otpada iz jame koja je toliko zagađena da će akciju morati ponoviti, a sa skupljenim sredstvima iz akcije osigurali smo da se očisti ne samo ta već i druge ovakve jame u riječkoj okolici. Ovim se putem zahvaljujemo Općini Matulji koji su s Komunalcem Opatija dogovorili otpremanje i deponiranje izvučenog otpada, a Općina nam je ustupila i prostorije Mjesnog odbora Pužev komun u Permanima kako bi prespavali na suhom i toplom. Želimo i zahvaliti prijateljima iz SU Estavela i SO PDS Velebit na korisnim informacijama oko jame i olakšavanju logističkih zapreka. Presretni smo radi ove uspješne akcije i zahvalni riječkim Rotarijancima na odličnoj ideji i još boljoj provedbi!

Prčkanje po smeću
foto: Dora Šercar

Prije nego krenemo dalje sa tekstom svakako treba pohvaliti ovogodišnje školarce koji su se u velikom broju (5/9) odazvali na prvu moguću akciju čišćenja jame u organizaciji Kluba. Vjerujemo da će nastaviti tim ritmom, bravo ekipa, samo naprijed! A sad dalje izvještaj: Nakon akcije čišćenja otišli smo na zasluženu okrepu te napunjeni novom energijom otišli u turistički obilazak Šparožne jame u blizini Breze. Nakon šetnje špiljom i fotkanja na svakom drugom koraku otišli smo prema Permanima ostaviti višak opreme i dotjerati se za noćni izlazak u Rijeku. Naime, bila je večer Eurosonga a Rijeka je grad domaćin banda Let3 koji nas je ove godine predstavljao na europskoj sceni. Večer smo dakle proveli u Rijeci ispijajući pivo i slušajući izvedbe izvođača iz cijele Europe, proslavili smo 13. mjesto našeg banda i krenuli u noćnim satima nazad prema Permanima (hvala vozačicama 😉 ).

Postavljanje oznake Čistog podzemlja
foto: Damir Janton

Počela je kiša, plan za nedjelju nije postojao tako da smo fino odspavali i odmorili, skoknuli na zdravi doručak na Vratima Jadrana uz pogled na ništa i dokotrljali se do Zagreba u popodnevnim satima. Vikend za deset!

U Šparožnoj jami
foto: Damir Janton

Napisao : Damir Janton