Gubovača vol.3/Prpina jama 1.-3.10.

PIŠE: Damir Janton

Roman je tijekom rujna zaprimio poziv djelatnika JU PP Velebit gdje je obaviješten o zagađenju Prpine jame kod Stupačinova, nedaleko Baških Oštarija. S obzirom da su naši članovi Kluba tu jamu istraživali sada već davne 2010. godine, zamoljeni smo od strane Parka da napravimo monitoring objekta i vidimo zapravo o čemu se radi.

Velebitsko jutro
foto: D. Janton

I tako su krenuli dogovori da se zaletimo do Baških Oštarija i izvidimo situaciju u jami. Odmah nam kroz glavu idu ideje kako u potpunosti iskoristiti vikend kad već idemo na taj dio Velebita. Dino preuzima vodstvo terena i brige oko Prpine jame, a meni pada na pamet da posjetimo špilju Gubovaču. Gubovača je naime špilja koja nas muči već godinu dana. No vratit ćemo se njoj, samo tekstom ovaj put.

no comment
foto: D. Dadić

Konačno je pao dogovor, uz nekoliko izmjena i dopuna planova u zadnji čas krećemo u petak kasno popodne put Gospića. Akteri terena su dakle Dino, Ivča (iliti Ivan Perović) i moja malenkost. Stajemo u pub u Gospiću, piće do dva, malo žive svirke i ajmo mi prema Velebitu. Dolazimo do Baških Oštarija nešto prije ponoći, večera s nogu, piće do dva te migracija prema finalnoj točki toga dana – livada pod Ljubičkim brdom. Tamo postavljamo šator, zavlačimo se u vreće te nakon kratkog razgovora i gledanja serije (da, gledali smo Netflix u šatoru) Ivča je počeo hrkati. Uskoro mu se i Dino i ja pridružujemo u simfoniji.

Jutro pravo jesensko, vlaga na 100 %, gusta magla, a i temperatura je prilično niska. Doručak s nogu, sušimo šator te sjedamo u auto i spuštamo se prema Karlobagu. Već prolaskom kroz tunel ispod Kubusa hvatamo prve zrake sunca dok na obali šećemo u kratkim rukavima i uživamo u suncu. Sjedamo na kavu i lagano nam misli kreću prema selu Kijac – polazišnoj točki za put prema špilji Gubovači.

ulazna dvorana špilje Gubovače
foto: D. Janton

E da, Gubovača, što reći o toj špilji. Prva info o njoj bio je kratak tekst sa planinarskog bloga, gdje je donekle opisan pristup, a opis špilje glasi; veća dvorana na čijoj sredini dominira odlomljeni stijenski blok. U netočnost opisa uvjerili smo se još pri prvom posjetu 19.9.2020. kada smo Dino i ja crtali objekte u okolici Karlobaga. Pristup špilji je priča za sebe. Udaljenost od 1,3km smo iz trećeg pokušaja prošli za cca 1 sat hoda. Labirint suhozida, slabo ugaženih pastirskih puteva, škrapa (noževa) i nezaobilazne primorske vegetacije (čitaj hrpa trnja). Tada, dakle prošle rane jeseni ili kasnog ljeta (kak je kome draže), do špilje smo došli u kasnim popodnevnim satima na dosta visokoj temperaturi i sa vrlo malom količinom vode. Odlučujemo bit odgovorni, crtamo samo ulaznu dvoranu (ne onu sa opisa) te jurimo dolje jer ne želimo tamo bauljati po mraku (eh da) a i žeđ je bila sve jača.

Gubovači se vraćamo u rano proljeće ove godine, točnije 6.3.2021. u nešto brojnijem sastavu. Cigo, Dino, Ivča i ja ovaj puta prolazimo istu tu bitku sa pristupom do špilje, a taj puta je sve zapaprila i famozna marčana bura. O toj sam avanturi već pisao prije nešto više od pola godine, pa ko voli nek izvoli, evo mu link . Taj puta također nismo uspjeli do kraja istražiti i nacrtati špilju jer se pokazala puno kompliciranijom nego što smo očekivali. I taj smo puta poslušali razum i za dana prošli najgori dio terena pri silasku do auta.

Konačno je došao i taj 2.10.2021. kada Ivča, Dino i ja odlučno i treći put savladavamo uspon do Gubovače ovaj put s ciljem da konačno dovršimo nacrt i opet za dana siđemo do auta. Planovi se obično pokvare negdje odmah u startu, pa je tako bilo i sada. Nakon što smo se popeli do špilje uzeli smo si malu pauzu za predah, pauza je potrajala..

jedan od brojnih krakova špilje
foto: D. Janton

Nevoljko ulazim u špilju jer znam što me čeka, splet kanala koji idu jedan ispod drugog, niz malih dvorana, popriličan broj suženja, te oštre stijene i sigovna – san svakog crtača. Krećemo od gornjeg ulaza, da dva su, i crtamo…bez previše priče. Dolazimo do dvorane sa izraženom rasjednom plohom, tamo provodimo više vremena od planiranog, jer eto, pričalo nam se, a i odlučili smo se zavući ispod svake glonđe. Nastavljamo dalje, crtamo spoj sa drugim ulazom, te se spuštamo u sporedne kanale. Za kraj ostavljamo ‘dark room’, mjesto gdje smo u prethodnom istraživanju proveli sat do dva kontemplirajući u mraku.

ulaz u Prpinu jamu
foto: D. Janton

Moje veselje da se crtanje konačno bliži kraju kvari moj dragi prijatelj Ivča koji se u odlučio provući iza sige gdje na prvu nebi ni pomislio gurnuti ruku…rezultat – novi splet kratkih i uskih kanala. Vani je već debelo mrak tako da crtam i psujem jer znam što me čeka i sa sređivanjem nacrta no ono još bitnije, znam kakva nas avantura čeka na silasku.

Špilja je nacrtana, presvlačimo se, palimo lampe i krećemo nizbrdo. Put ni po danu nije lako nać, GPS nas dobro navodi, ali skretanje samo par metara u krivu stranu dovede vas u 10min problema s nalaženjem lakšeg prolaza. Odlučujem mačetom skratiti muke (ne sebi ali prošlo mi je i to kroz glavu) pa nakon nekih pola sata vrludanja konačno nabadamo utabani put. Dolazimo do auta oko 21h, večer je jako ugodna, jedemo i pijemo u kratkim rukavima, slavimo život. Sjedamo u auto i tu se ja gasim ali Dino nas je doveo do istog mjesta kao i večer prije te brzo podižemo šator i jurimo u vreće…na brdu je fakat zima.

tekućina nepoznatog podrijetla na dnu jame
foto: D. Dadić

Jutro puno ljepše od prethodnog, sunce, prekrasan pogled na Ljubičko brdo. Dobivamo info da će uskoro proći kolona GSS-ovaca na putu prema Crnom vrelu pa sjedamo uz cestu i mašemo prijateljima. Odlazimo do hostela na doručak i kavu te ukucavamo rutu prema Prpinoj jami. Vozimo se niti 10min, stajemo nasred krasne livade podno Badnja i Kize te brzo pronalazimo ulaz u jamu. Puštam dečke da odrade monitoring, ostajem se sunčati na ulazu.

pogled prema Kizi
foto: D. Janton

Ivča oprema jamu, duboka je 15-ak metara, Dino silazi za njim i fotka onečišćenje. Smeća ima za 4-5 transportnih, poneki kanister, konzerve, staklo…i velika količina sumnjive tekućine. U komunikaciji sa istraživačima pionirima iz 2010. tamo nije bilo nikakve ni lokve a kamoli ovakvog bazena. Dečki izlaze van, raspremaju jamu i idemo uživat u vidiku na novoizgrađenoj nadstrešnici niti 100m udaljenoj od ulaza u jamu. Stajemo još u Gospić na ručak kod Makija i dolazimo u Zagreb u večernjim satima.

Za kraj…u Gubovači smo natukli 180 metara..ko bi reko. Fin.