Morsko špiljarenje (6.-7.3.2021.)

Subota ujutro, polazak iz Zagreba nešto iza 9 sati ujutro. Prvi je plan bio krenuti nešto iza 7, no cijeli niz faktora utjecao je na kasniji polazak od planiranog. Bio je to uvod u ‘light motiv’ cijelog vikenda, koji god da smo plan donijeli u hodu se prije ili kasnije izmijenio. Vesela četvorka (Dino Dadić, Damir Janton, Ivan Perović i Mateo Petrović) je preko Gospića i Karlobaga magistralom došla do samo nama poznatog sela Kijac.

silazak s Burne glavice

Izlazimo iz auta s poteškoćama, naime udari bure su siloviti pa je čak i teško otvoriti vrata. Doručak s nogu, prepakiravanje ruksaka, ukucavanje koordinata i krećemo put špilje Gubovače koju smo počeli istraživati još u rujnu prošle godine. Uz put obavljamo kratko dovikivanje sa mještankom koja nas je uz par sočnih psovki uputila na direktniji put prema Burnoj glavici, vrhu ispod kojeg se nalazi špilja. Burna glavica ovaj je vikend svakako opravdala svoje ime.

u špilji Gubovači

Uz teško prohodan krš, na dijelovima gusta makija te uz jake udare bure u prsa trebalo nam je preko sat hoda do ulaza u špilju. Put nam je ovaj put olakšala nova klupska mačeta, kupljena zbog naučene lekcije od rujanskog terena. Dolazimo do ulaza svaki sa svojim ukrasom na koži (čitaj porezotine od stijenja ili trnja) kao i ostavljenim komadićem jakne na granama. Plan je istražiti upitnike gdje smo stali zadnji put i nastaviti crtati.

Sama špilja nije dugačka no ima cijeli splet kratkih kanala i dvorana koje su posložene jedna ispod druge te takav objekt nije lako i brzo za nacrtati kako smo priželjkivali. Valja spomenuti da su svi ti kanali puni male i oštre sigovine pa smo osim drapanja jakni i kože poderali i kordure. Za vrijeme crtanja Dino je pronašao još jedan špiljski ulaz u neposrednoj blizini ovog nama poznatog (još uvijek nam nije jasno kako ga u prvom navratu nismo primjetili). Nakon pogleda na sat obustavljamo crtanje jer je cilj doći do auta prije mraka s obzirom na negostoljubiv teren. Za kraj smo samo išli provjeriti jesu li ova dva špiljska otvora ulazi u isti objekt. Nakon svega par minuta provlačenja čujemo glasove te uspostavljamo vizualni a zatim i fizički kontakt – dosta dirljiv trenutak. Još malo provlačenja i otkrivena je još jedna dvorana kao bonus za crtača u idućem posjetu.

špilja kod Lukovog Šugarja

Silazak do auta bio je dosta težak, na svakom nas je koraku bura bacala sa željene trase i doslovno usisavala energiju iz nas. Sjeli smo u auto obučeni u sve jakne koje smo ponijeli te za nas u začuđujućoj tišini otišli prema Starigradu. Zasluženo pivo i večera i put prema prenočišću – plaža u Selinama. Sreća nas je pomazila, bura je prestala tako da je noć u šatorima na 0°C bila sasvim ugodna. Jutro je bilo sunčano i začuđujuće toplo s obzirom na prethodni dan. Doručak i spremanje u pomalo uspavanom tonu, kava u Starigradu i misli su nam već na usponu prema Burnoj glavici, a na licima nema nekog oduševljenja.

zasigani kanal špilje kod Lukovog Šugarja

Sjedamo u auto i krećemo, no putem opet mijenjamo plan i odlučujemo stati kod Lukovog Šugarja gdje smo također u rujnu pronašli jednu špilju. Cilj je ovaj put bio samo baciti oko da vidimo što nas čeka za idući put. Šetnjom kroz špilju zaključujemo da ovu možemo brže nacrtati pa je novi plan da riješimo ovu kad smo već tu, a Gubovača će ipak pričekati neku drugu priliku, možda malo jaču buru.

Crtamo, zabijamo pločicu, fotkamo i naravno istražujemo. U jednom od kanala na kraju je manji skok, Dino navlači korduru i pojas, oprema da samo baci oko. Iza skoka cijeli splet manjih kanala i dvoranica. Crtanje se naravno oduljilo, a misli su nam sve više bile uz neko toplo jelo i put prema Zagrebu – kako pjesma kaže, prokleta nedjelja. Prisiljeni vremenom, a priznajemo i manjkom entuzijazma stavljamo upitnik na nacrt te se vraćamo nazad do auta.

ulaz u špilju kod Lukovog Šugarja

Stižemo u Gospić, po običaju ručamo u Tomislavu, pakiramo stvari i krećemo prema Zagrebu. Stigli smo u prihvatljivo vrijeme kako bi stigli još cmizdriti što nas čeka radni tjedan. Gubovača i Lukovo Šugarje – vidimo se svakako opet, barem još jednom.

Ivan je tijekom vikenda vrijedno snimao sve navedene događaje pa tako osim ovih fotki možete pogledati i kratki video na linku.

TEKST I FOTOGRAFIJE: Damir Janton

VIDEO: Ivan Perović