Završena je 15. speleološka škola SKOL-a

15. speleološka škola u organizaciji Speleološkog kluba Ozren Lukić održana je u periodu od 09. ožujka do 16. travnja 2023. godine. Ovogodišnji voditelj škole bio je Dino Dadić.

Vježba na Gračanskom tunelu
foto: Dora Šercar

Kroz 30 predavanja održanih u šest blokova, pet vikend terena od kojih su zbog vremenskih uvjeta bila tri jednodnevna i tri dvodnevna te nekoliko vježbi na Gračanskom tunelu, školarci su se upoznali s raznim tehnikama kretanja u podzemlju, osnovama i povijesti speleologije te znanstvenim disciplinama vezanim uz speleologiju.

Gorsko zrcalo na Medvednici
foto: Matea Šmintić

Predavanja su održana u prostorijama Kluba a među ostalim uključivala su povijest speleologije i Kluba, geomorfologiju i geologiju krša, biospeleologiju i arheologiju, teorijski i praktični dio prve pomoći, opasnosti u speleologiji, spašavanje i samospašavanje, uže i opremu u speleologiji, orijentaciju u prirodi, kartografiju i rekognosciranje, zaštitu speleoloških objekata, inicijativu Čisto podzemlje, topografsko snimanje speleoloških objekata, organizaciju i vođenje speleoloških istraživanja i ekspedicija i dr.

U špiljskom sustavu Tounjčica
foto: arhiva SKOL-a

Na terenima, školarci su uvježbavali SRT tehnike kretanja po užetu, bivakiranje, orijentaciju u prirodi, prvu pomoć, topografsko snimanje te osnove opremanja speleoloških objekata. Također im je i demonstrirana vježba samospašavanja.

Loza jama u Špeharima,
foto: arhiva SKOL-a
U Špeharima
foto: Karmen Jakovina

Ovim se putem želimo zahvaliti svim predavačicama i predavačima na izvrsnim i stručnim predavanjima, svim voditeljima terena, instruktorima, demonstratorima, raspremačima, vozačima, kuharima i podizačima atmosfere koja je tijekom cijele škole bila na sjajnoj razini.

Bebina kakica u Špeharima
foto: Karmen Jakovina

Pokazanim znanjem na praktičnom i teorijskom dijelu ispita naziv speleoloških pripravnika steklo je svih devet školaraca te im ovim putem i čestitamo na tome. Jedva čekamo nastaviti graditi vaše znanje i pratiti vaš razvoj uz istraživanja i druženje.

Prijatelji na ulasku u jamu
foto: arhiva SKOL-a
Ledenica u Donjem Poloju
foto: Damir Janton

Popis novih SKOL-ovih speleoloških pripravnika:

  1. Piero Anić
  2. Lucija Balaić
  3. Vanja Banfić Jevtović
  4. Nikolina Kiseljak
  5. Juraj Lazić
  6. Asja Matovina
  7. Iva Palatinuš
  8. Tin Samardžić
  9. Davor Severec
Generacija SKOL-ovaca 2023.
foto: Damir Janton

Napisao: Damir Janton