PRIPREME ZA OVOGODIŠNJU EKSPEDICIJU NA PODRUČJU SREDNJEG VELEBITA (5.-7.5.2023)

Piše: Iva Palatinuš

Sustavno istraživanje srednjeg Velebita nastavlja se i ove godine, stoga je za vikend 5.-7. svibnja provedena prva akcija rekognosciranja u svrhu pronalaska novih objekata za ovogodišnju ekspediciju. U rekognosciranju je sudjelovala ekipa od osmero SKOL-ovaca: Tuna, Julija, Janton, Igi, Cimi, Asja, Zvone i Iva plus Igijev prijatelj Denis koji nam se pridružio u subotu. U petak kasno popodne, nakon obavljene kupovine u Plodinama, podijelili smo se u dva auta i zaputili u noćnu vožnju prema Velebitu. U kasnim noćnim satima stižemo na odredište, do kuće Sv. Josipa, gdje smo podigli šatore.  

U subotu ranom zorom (11:30 sati 😉 ), nakon obavljenih jutarnjih rituala i dogovora oko plana akcije, podijelili smo se u tri tima i krenuli u istraživanje područja Trnove glavice, Žuljevca, Rajinovog greba, Čukova i Golića. Pauze od višesatnog hodanja kvalitetno su iskorištene za livadaranje na zelenim obroncima Velebita.

Pogled sa Žuljevca
Pogled sa Žuljevca
foto: Iva Palatinuš

Unatoč sunčanom vremenu koje je bilo najavljeno za ovaj vikend, kratkotrajni pljusak nas je ispratio u kamp gdje je uspješno okupljena početna družina i održan kratki briefing o rezultatima akcije. Uslijedila je priprema gulaša začinjenog velikom dozom ljubavi i još većom dozom ljute paprike. Bio je ljut, al’ dobar! Unatoč nagovorima Velebita na noćne pohode na Jadičevac, odlučili smo ostati u kampu i uz druženje uz logorsku vatru priveli drugu noć kraju.  

Sljedeće jutro nastavili smo potragu za novim objektima na području sjeverne i južne padine Rusova, u ekipama istog sastava kao i prethodnog dana. Od devet novih objekata, nekoliko je potencijalnih medvjeđih brloga. Imajući na umu Zvonino prošlogodišnje iskustvo s medom, obuzdali smo svoju znatiželju i promatrali brloge sa distance i velikom dozom opreza. 🙂

Ekipa u punom sastavu
Ekipa u punom sastavu
foto: Damir Janton

Na povratku u civilizaciju, Tuna je uz cestu uočio još jedan objekt kojem smo zabilježili koordinate i potom, sa suzom u oku i bogatiji za 10 novih objekata, nastavili svoj put ka Zagrebu uz višesatnu pauzu u restoranu u Gospiću (jako spora usluga). Sve u svemu, vrlo uspješan vikend!