Završena 14. speleološka škola SKOL-a!

Piše: Julija Capjak

14. speleološka škola u organizaciji Speleološkog kluba Ozren Lukić održana je u periodu od 31. ožujka do 15. svibnja.

Kroz 23 predavanja održana u šest blokova, pet vikend terena od kojih su četiri dvodnevna te nekoliko vježbi na „tunelu“ školarci su se upoznali s raznim tehnikama kretanja u podzemlju, osnovama i povijesti speleologije te znanstvenim disciplinama vezanim uz speleologiju.

Ispred ulaza u špilju u kamenolomu Tounj
Foto: Nina Trinajstić

Predavanja su održana u prostorijama Kluba a među ostalim uključivala su povijest speleologije i Kluba, geomorfologiju i geologiju krša, biospeleologiju i arheologiju, teorijski dio prve pomoći, opasnosti u speleologiji, spašavanje i samospašavanje, uže i opremu u speleologiji, orijentaciju u prirodi, kartografiju i rekognosciranje, zaštitu speleoloških objekata, topografsko snimanje speleoloških objekata, organizaciju i vođenje speleoloških istraživanja i ekspedicija i dr.

Na predavanju
Foto: Nina Trinajstić

Na terenima, školarci su uvježbavali SRT tehnike kretanja po užetu, bivakiranje, orijentaciju u prirodi, prvu pomoć, topografsko snimanje te opremanje speleoloških objekata.

Na špagi
Foto: Dora Šercar
Počeci početaka 🙂
Foto: Karla Štiberc

Uz školarce i instruktore na školi su sudjelovali i demonstratori iz Kluba te članovi drugih speleoloških udruga. Puno hvala svima na odvojenom vremenu i pomoći pri provedbi škole :))

Novi speleološki pripravnici su:

  • Hrvoje Hodak
  • Helena Karlović
  • Lovro Sokolović
  • Mario Telišman