Edukativno-ekološka akcija na Učki i Ćićariji

Piše: Nina Trinajstić

U subotu 21. svibnja 2022. odradili smo edukativno – ekološku akciju “Čisto podzemlje Parka prirode Učka” u sklopu inicijative Čisto podzemlje.

Veliko događanje organizirano je u suradnji s Javnom ustanovom “Park prirode Učka” koja je taj dan slavila rođendan Parka te su u sklopu toga u Centru za posjetitelje Poklon naši speleolozi Andrea Deklić i Damir Janton održali stručna predavanja: Upoznajmo svijet speleologije i Inicijativa Čisto podzemlje.

Paralelno s predavanjima proveli smo akcije čišćenja zagađenih speleoloških objekata “SKOL čisti na Učki”.

Na akciji je sudjelovalo 30 speleologa i prijatelja iz 5 udruga (SKOL, SU Estavela, SD Underground, SOV i SOŽ) te djelatnici Javne ustanove PP Učka.

Velika ekipa krenula je oboružana vrećama za otpad, užetima i speleološkom opremom prema Jami na Pricejku i Jami kod Rašpora.

Na Jami na Pricejku najveći problem predstavljao je maleni ulaz nespretnog zavoja zbog kojeg je jedini način izvlačenja bio tehnikom ”gore-dole speleolog”. Nakon uskog ulaza jama se lijepo zvonasto širi, a na dnu se nalazio velik broj vreća za smeće punih životinjskih kostiju i nešto manje komunalnog otpada.

Izlaz iz Jame na Pricejku tehnikom ”gore-dole speleolog”
Foto: Stiven Knaus

Malo po malo i Julija, Mile i Stiv su uspjeli izvući 2 kubika klaoničkog otpada, dok su im ispred pomagali prijatelji iz Željezničara i djelatnice Javne ustanove Park prirode Učka.

Jama na Pricejku – otpad i speleolozi spremni za nastavak čišćenja
Foto: Nina Trinajstić

Nakon čišćenja Jame na Pricejku i predavanja cijela ekipa seli se na Jamu kod Rašpora, gdje je veliki broj speleologa od jutra čistio ulazni dio i pripremao sisteme za izvlačenje.

Čišćenje neprohodnog ulaza
Foto: Matea Šmintić
Priprema užeta za izvlačenje otpada
Foto: Matea Šmintić

Malo po malo izvlačio se krupni otpad koji se nalazi sa svih strana na ulazu u jamu. Uglavnom smo nalazili krupni otpad: veš mašine, peći, dijelove automobila, stare gume…

Otpad na ulaznim dijelovima Jame kod Rašpora
Foto: Damir Janton
Izvlačenje krupnog otpada
Foto: Nina Trinajstić

Dok je dio speleologa izvlačio otpad, ostatak ekipe otišao je u dublje dijelove Rašpora provjeriti koliko je zagađenja za buduće akcije čišćenja. Veljac i Cimi su vodili mlade nade SKOL-a (Karla, Matea, Tuna i Lovro) i Estavele (Doris, Luka, Dora i Matteo) u dubine istarske ljepotice. Iako umorni od “peglanja” po vertikali stigli su prenijeti informacije da je voda ipak bila uspješna u transportu otpada do najvećih dubina Rašpora.

Velika vertikala Rašpora
Foto: Matea Šmintić
Dio ekipe u Rašporu

Ove tužne vijesti s dna zajedno s ulazom na kojem je bilo očito da se i dalje aktivno baca otpad, u ovu geološki i biološki nevjerojatno posebnu jamu, rastužile su speleologe i osvjestile nas da je edukacija i dalje neophodna te da su ove akcije samo početak zaustavljanja problema.Očistili smo 4 kubika otpada iz Jame kod Rašpora i ostavili oko 6 kubika za buduće akcije, nažalost vrijeme i izostanak snage u rukama spriječio nas je u nastavku čišćenja. 

Ekipa nakon akcije čišćenja Jame kod Rašpora
Foto: Matea Šmintić

Nakon akcije vratili smo se u istraživačku kućicu “Podmaj”, novo uređeni prostor Javne ustanove Park prirode Učka, gdje su nam omogućili smještaj i time nam olakšali pristup lokacijama čišćenja. Veliko hvala djelatnicima Parka što su nam omogućili ovaj “speleološki luksuz”.

Istraživačka kućica “Podmaj”
Foto: Nina Trinajstić

Nedjelju smo iskoristili za posjet Centru za posjetitelje “Poklon”, a zatim  je dio ekipe išao na penjanje u kanjon Vele drage, a dio se uputio prema Šparožnoj pećini. 

Penjalište Vela draga
Foto: Matea Šmintić

Kod Šparožne pećine Julija je zajedno sa Sarah i Karlom digitalno snimila ulazne djelove špilje za potrebe izrade svog diplomskog rada, a Janton i Veljac su proveli Kurečić family Šparožnom te nahranili Vekija značajnom količinom jagoda.

Roman, Nina i Luka su s novim školarcima Estavele odradili teorijski dio ispita, čvorove i prelazak preko čvora. Čestitke novim pripravnicima.

Ispit za speleologa pripravnika
Foto: Nina Trinajstić
Šparožna ekipa
Foto: Nina Trinajstić

Kraj ovog vikenda proslavili smo na okupljalištu u Ravnoj gori uz finu klopicu bistroa Bijela ruža.

Hvala cijeloj ekipi speleologa na organizaciji i uspješno obavljenoj akciji!

Ujedno posebna zahvala Općini Lanišće i Gradu Opatiji.

Više informacija, kao i obrazac za prijavu zagađenih speleoloških objekata, možete pronaći na web stranici Inicijative www.cistopodzemlje.info.