Završena 13. speleološka škola SKOL-a!

13. speleološka škola u organizaciji Speleološkog kluba Ozren Lukić održana je u razdoblju od 18.ožujka do 25.travnja. Kroz 23 predavanja održana u šest blokova, pet vikend terena od kojih su četiri dvodnevna te nekoliko vježbi na popularnoj ”Žici”, školarci su se upoznali sa svijetom speleologije.

Predavanja su uključivala povijest speleologije i Kluba, geologiju, speleogenezu, arheologiju, topografsko snimanje, uže i opremu koja se koristi na terenima, prvu pomoć, zaštitu speleoloških objekata i dr.

Na terenima školarci su uvježbavali SRT tehnike kretanja po užetu, bivakiranje, orijentaciju u prirodi, prvu pomoć, topografsko snimanje te opremanje speleoloških objekata. Također, naglasak je bio i na radu u kampu kroz postavljanje šatora, uređivanje ložišta i vatre te svima nam najdraže kuhanje večere za sudionike terena.

Zadnji ispitni teren održan je u Kojinoj jami gdje su školarci morali samostalno i sigurno prikazati instuktorima naučeno znanje kretanja po užetu. U popodnevnim satima održan je usmeni ispit gdje su školarci pokazali teorijsko znanje koje su marljivo učili tijekom šest tjedana škole. Sedam školaraca uspješno je položilo ispit po pravilima Komisije za speleologiju HPS-a te su stekli naziv Speleološki pripravnik.

Na terenima su uz školarce i instruktore sudjelovali i demonstratori iz Kluba te članovi drugih speleoloških udruga, te svima zahvaljujem na angažmanu i pomoći tijekom trajanja škole.

Novi speleološki pripravnici su:

  1. Borna Aničić
  2. Antun Bošnjak
  3. Aleksander Martini Mikloš
  4. Maša Osojnik
  5. Paula Šimunčić
  6. Matea Šmintić
  7. Karla Štiberc

Napisao: Darko Rubić