SUDJELOVANJE U PROJEKTU MINERS

Članovi SKOLa sudjelovali su na MINERS projektu s prezentacijama speleoloških tehnika, tehnike spašavanje i prve pomoći.

MINERS projekt razvija međunarodni edukacijski program za procedure spašavanja iz rudnika, upravljanje kriznim situacijama i zaštitu sigurnosti rudara, koji će biti integriran u postojeće sveučilišne diplomske i doktorske studijske programe. Nositelj projekta je Montanuniversität Leoben dok su projektni partneri Boliden Mineral AB (Švedska), College of the Holy and Undivided Trinity of Queen Elizabeth (Irska), DI Wilhelm Schön (Austrija) Rudarsko-geološko-naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu (Hrvatska), Technische Universität te Bergakademie Freiberg (Njemačka). Na projektu sudjeluju profesori i asistenti iz Zagreba te Leobena, Freiberga i Dublina.

Članovi SKOLa sudjelovali su u dvije radionice. U utorak 5.3. održana je prezentacija i pokazna vježba prve pomoći, a u petak 8.3. održana je prezentacija o uzlovima i tehnikama rada s užetima te je izveden niz pokaznih vježbi na RGN Fakultetu i u njegovoj blizini. Naš Klub predstavljalo je ukupno deset članova, a na projektu su sudjelovali studenti rudarstva iz Austrije, Njemačke i Hrvatske.

Napisala: Teuta Vranješ

Prezentacija prve pomoći (foto: Mateo Petrović)

 

Nakon prezentacije sudionici su dobili priliku isprobati prezentirane tehnike (foto: Roman Leopold)

 

Prezentacija o uzlovima i tehnikama rada s užetima (foto: Teuta Vranješ)

 

Vježba vezanja uzlova (foto: Dalibor Kuhinek)

 

(foto: Dalibor Kuhinek)

 

Spuštanje s krova RGN Fakulteta (foto: Teuta Vranješ)

 

Prezentacija osobne speleološke opreme i užeta korištenih za spuštanje i penjanje (foto: Teuta Vranješ)

 

Postavljanje tirolske prečnice (foto: Teuta Vranješ)

 

Podizanje nosila na prečnicu (foto: Teuta Vranješ)

 

(foto: Roman Leopold)

 

Natezanje tirolske prečnice (foto: Teuta Vranješ)