Posjet iz Velike Britanije

Predsjednik Cambridge University Caving Club-a kontaktirao je Speleološki klub Ozren Lukić početkom ljeta 2018. godine. Zainteresirana grupa speleologa sa Sveučilišta Cambridge željela je posjetiti Hrvatsku i upoznati njezino podzemlje. Odlučili smo ih ugostiti te im pokazati i nešto više od samog podzemlja. Njihovu posjetu organizirali smo sredinom travnja 2019. godine.

Slika 1. Gosti iz Velike Britanije na ulazu u Špilju u kamenolomu Tounj (foto: T. Vranješ)

Šest radoznalih studenata došli su kod nas na 10 dana te su se smjestili kod članova SKOL-a. Prvi vikend sudjelovali su na dvodnevnom terenu 12. speleološke škole u organizaciji našeg Kluba kao potpora u vođenju školaraca u speleološkim objektima. Gostima se teren jako svidio te su s uzbuđenjem čekali posjete i drugim speleološkim objektima. Međutim, njihova najveća želja o višednevnom terenu na južnom Velebitu je nažalost otkazana zbog loše vremenske prognoze. Nije dobra volja uvijek dovoljna!

Bez obzira na prognozu, stranim speleolozima pokušali smo dočarati hrvatsku speleologiju. U ponedjeljak, 8. travnja, SKOL je sudjelovalo u otvorenim danima Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta. Tamo su naši gosti razgledali mineralošku zbirku, laboratorije i permeametar. Odslušali su prezentaciju o našem klubu, nako čega smo raspravljali o hrvatskoj i engleskoj speleologiji općenito, a pogotovo o sustavu školovanja, što im je bilo izuzetno zanimljivo.

Slika 2. Prezentacija o Speleološkom klubu Ozren Lukić održana na RGN fakultetu (foto: A. Kamenski)

Slika 3. i 4. Predstavljanje kluba na otvorenim danima te educiranje posjetitelja o metodi određivanja hidrauličke vodljivosti permeametrom s promjenjivom razinom (foto: A. Kamenski, N. Sudar)

Nakon poučnog dijela, članovi kluba proveli su ih po Zagrebu gdje su imali prilike vidjeti važne znamenitosti, trgove, spomenike te uživati u tradicionalnoj hrvatskoj hrani u poznatoj zagrebačkoj pivnici.

Slika 5. Razgledavanje gornjeg grada (foto: V. Kocijan)

S obzirom na neumornu kišu, idući su dan proveli s nekoliko SKOL-ovaca penjući u dvorani. Ostatak tjedna proveli su putujući po Hrvatskoj. Posjetili su Rovinj, Rastoke te NP Plitvička jezera gdje su uživali unatoč kišnim danima.

Slika 6. i 7. Posjet NP Plitvička jezera (foto: T. Vranješ)

Slika 8. i 9. Istraživanje Špilje u kamenolomu Tounj (foto: T. Vranješ)

Na rastanku su zahvalili članovima kluba na gostoprimstvu i vremenu koje su proveli s njima. Unatoč tome što nam je kiša promijenila planove i originalan plan nije bio izvediv, gosti su se odlično proveli. Stvorili smo jedno predivno internacionalno prijateljstvo te dogovorili buduće susrete na speleološkim ekspedicijama.

Piše: Valentina Kocijan