ŠPILJARENJE U OKOLICI BREZE VOL. 2 (12.-13.3.2022.)

Piše: Antun Bošnjak

Poučeni iskustvom od prethodnog vikend terena u okolici Breze, odlučili smo i ovog vikenda ponoviti teren na istom području. Doduše, loša vremenska prognoza na područjima istraživanja nas je vratila nazad u Brezu. Ispostavilo se da je područje u okolici Breze odličan teren za vježbanje opremanja i crtanja za novopečene pa i iskusnije članove. Vikend se sastojao od obilaska dvije jame na Učkoj koje su na popisu za čišćenje u 5. mjesecu i špiljarenja u Brezi.

Jama pokraj Poklona
Foto: Lea Marot
Neposredno prije izgubljenog borera
Foto: Nina Trinajstić

U subotu 12.3. ekipa iz Zagreba (SKOL) je krenula na Učku, gdje smo se kod centra za posjetitelje Poklon našli s ekipom iz Estavele. Obišli smo i provjerili kakvo je stanja sa 2 jame koje su najavljene za čišćenje u 5. mjesecu. Prva jama nalazi se neposredno pokraj Poklona. Duboka je oko 30 m, a ulaz u nju je na dnu vrtače. Obukli smo opremu i krenuli na posao, Lana je trebala opremati jamu, ali smo shvatili da je nestao borer…Nakon neuspješnog traženja borera po podu, Lana je napravili početno sidrište i nagnula se nad jamu da baci pogled na stanje unutar jame. Upitno je ima li dolje ikakvog smeća.

Neposredno prije izgubljenog borera. Foto: Nina.

Nakon incidenta sa borerom, zaputili smo se ka drugoj jami. Nalaza se tik uz cestu kada se vozi dalje prema Učkoj u smjeru Istre. Duboka je 15-tak metara, srećom za ulazak je dovoljno početno sidrište. Ova jama ima dosta smeća koje izgleda poprilično gadno.

A group of people in the woods

Description automatically generated with medium confidence
Druga jama na Učkoj
Foto: Nina Trinajstić

Isto kao i prošli vikend u Brezi, zaputili smo se u Ninin topli dom, gdje smo pekli pizze i pijuckali cugu. #ništašatori

Sljedeći dan smo se probudili ranije nego inače, doručkovali i krenuli prema Brezi. Usput smo stali u posjet Estavelinoj rezidenciji. Obavili smo brzinsko rekognosciranje, podijelili u 2 ekipe i bacili se na posao. Prvu jamu je Lana opremala (da, nabavio se borer), a Karla crtala. Dok su cure marljivo radile, Ogi ih je gađao kokicama!

Drugu jamu je opremao Matko, a ja sam crtao. Prije povratka kući, sjeli smo na kavicu u Rijeci te krenuli za Zagreb. Hvala Nini što nas je opet 2 dana trpila!

Opremanje i crtanje prve jame (Breza)
Foto: Lea Marot
Opremanje i crtanje druge jame (Breza)
Foto: Lea Marot

Sudjelovali: Nina, Ogi, Matko, Tin, Lea, Julija, Karla, Lana, Antun.