BURNO ŠPILJARENJE U OKOLICI BREZE (26. – 27.2.2022.)

Piše: Antun Bošnjak

Nakon podužeg perioda neizvjesnih i loših vremenskih prognoza koje su upropastile želje i ideje za špiljarenjem, pala je odluka o odlasku na speleološki teren. Iako je prognoza na svim područjima interesa bila veoma loša, u suradnji sa SU Estavela odlučili smo u zadnji čas špiljariti na Estavelinom terenu u okolici naselja Breza. Članovi ekipe koji su bili nazočni na ovom terenu su Julija, Nina, Eva, Igi, Miha, Ogi i ja.

Početak terena u okolici Breze
Foto: Julija Capjak

U subutu 26.2. smo oko 10h (iako je plan bio u 8h) Julija, Igi, Miha i ja krenuli iz Zagreba prema Brezi, gdje su nas nestrpljivo čekale Nina i Eva. Nina je pripremila karte i ponijele su opremu iz Estavele. Došavši u Brezu oko podneva, nismo znali što nas čeka. Otvorili smo vrata auta, bura je toliko jako puhala da se jedva moglo stajati na mjestu. Ostali smo poprilično iznenađeni, no uputili smo se prema lokaciji.

Teren oko Breze je prepun rupa i šupljina na sve strane te velik broj njih može biti potencijalni objekt, manji ili veći. Tako je na otprilike 150-200 m od lokacije Nina ugledala rupu koju je morala provjeriti i tako su usput nacrtana 2 nova objekta, jedan uz drugi.

Uz Nininu asistenciju, Miha se bacio na crtanje prvog objekt, jamica dubine 3,3 m, nazvana Skol Breza 1 za koju je dovoljno postaviti početno sidrište oko drveta. Svega par metar pokraj ove jame nalazi se ulaz u špilju Orkanska, dugačku 5,7 m, koju se digitalno snimile Julija i Eva.  

Lijevo na desno, Orkanska i Skol Breza 1
Foto: Eva Fućak

Nakon odrađene Skol Breze 1 i Orkanske, zaputili smo se dalje do objekta koji je bio u planu za odrađivanje. Smjestili smo se u blizini jame, prizalogajili i razgledali teren oko jame. I opet, Nina je pronašla još jednu jamu, odnosno dvije jame desetak metara od predviđene. Podijelili smo se u dvije ekipe i bacili se na posao.

Klopa prije Slobodnog pada, Skol Breze 2 i 3
Foto: Nina Trinajstić

Miha, Nina i ja smo započeli novo pronađeni objekt. Postavivši početno sidrište na drvetu, Miha se nije uspio provući kroz početno suženje i zabušiti sidrište za daljnje napredovanje, a nakon njega Nina također nije imala sreće. Glonđa je zapela u početnom suženju i onemogućila prolazak. Nina je nacrtala početni dio jer bi se moglo ići dalje kada se makla glonđa te je ovaj objekt nazvan Skol Breza 2. Miha je u međuvremenu postavio sidrište za objekt neposredno uz Brezu 2, uspio nacrtati jamu dubine 6,3 m koja sada nosi ime Skol Breza 3.

Ulaz u Slobodni pad
Foto: Eva Fućak

Julija, Eva i Igi su imali više sreće od nas prilikom podjele posla te su nacrtali pobjedničku jamu ovog vikend terena. Julija je opremala objekt, a promatranjem estetike početnog dvostrukog sidrišta, ekipa je zaključila da je ovo sidrište kandidat za Miss Sidrišta 2022. Igi je uz Julijinu asistenciju digitalno snimio jamu duboku 20 m i dugačaku 35 m te su ju nazvali Slobodni pad. Nakon početnog suženja, otvara se prostrana dvorana. Vertikala vodi do terase s čije se jedne strane nalazi kanal koji potencijalno vodi negdje dalje, a s druge strane je pad niz kojeg se moguće spustiti bez užeta. Gušt je bilo spustiti se u ovu jamu i potjerati krv kroz utrnule prste od stajanja na hladnoći.

Jama Slobodni pad
Foto: Antun Bošnjak
Dvorana u Slobodnom padu
Foto: Eva Fućak

 Zbog vremenskih (ne)prilika, Nina nam je ponudila topli smještaj, a njeni roditelji pripremili su nam roštilj, kod nje doma te smo veoma zahvalni na tome! U subotu navečer ekipi se pridružio i Ogi.

S obzirom da smo došli u Rijeku u vrijeme riječkog karnevala, u nedjelju 27.2. smo imali priliku vidjeti povorku Halubajskih zvončara. Nakon povorke, lijeno smo se pokrenuli i zaputili na područje Studene na drugi dio vikend terena. Obišli smo kamp na kojem će se održati jedan teren ovogodišnje speleološke škole Skol-a i ogromnu vrtaču gdje će se postaviti poligon za vježbanje tehnika. Za kraj, Nina i Ogi su nas proveli kroz dvije veoma lijepe špilje gdje smo se fotkali i zafrkavali prije povratka kući. Oko 19h rastali smo se sa ekipom iz Rijeke, sjeli u auto i krenuli nazad za Zagreb.

Špilja u Studeni
Foto: Julija Capjak
Špilja u Studeni
Foto: Nina Trinajstić
Špilja u Studeni
Foto: Julija Capjak

Sudjelovali:
Julija Capjak, Nina Trinajstić, Eva Fućak, Ozren Milaković, Mihael Nemčić, Igor Knež, Antun Bošnjak