Speleološka škola 2015.

U razdoblju od 19. ožujka do 26. travnja 2015. godine održana je osma po redu speleološka škola u organizaciji Speleološkog kluba Ozren Lukić. Tijekom škole se u šest termina u blokovima održalo 24 predavanja raznih tema kao što su: povijest speleologije, planinarska i speleološka oprema, bivakiranje u prirodi i podzemlju, posebne tehnike istraživanja speleoloških objekata, orijentacija i katrografija, organizacija speleoloških istraživanja i ekspedicija, prva pomoć i HGSS, zaštita prirode i speleoloških objekata te razne znanstvene discipline i istraživanja vezana uz speleologiju poput geologije, geomorfologije, hidrogeologije, biospeleologije, klime podzemlja, arheologije i paleontologije.

U jami Mandelaji (foto: R.Leopold)
U jami Mandelaji (foto: R.Leopold)

Osim dijela koji je uključivao predavanja odrađen je i terenski dio speleoškole koji je uključivao dva jednodnevna i četiri dvodnevna terena tijekom pet vikenda. Osim vikend terena, polaznici su tijekom škole svake srijede imali i vježbu na tunelu u Gračanima gdje su osim osnovih DED tehnika, vježbali prelazak čvora, prelazak prečnice, natega i poznate ‘sprave za mučenje’. Na zadnjoj vježbi održana im je i pokazna vježba samospašavanja. Na terenima su se polaznici škole upoznali sa uzlovima u speleologiji i njihovoj primjeni, bivakiranju u prirodi, korištenju speleološke opreme, kretanju po horizontalnim, vertikalnim i djelomično potopljenim speleološkim objektima, topografskom snimanju speleoloških objekata i osnovama postavljanja speleo objekata. Tijekom tih pet vikenda za vježbe i učenje, posjetili smo Gorsko zrcalo i špilju Veternicu na Medvednici, Kojinu jamu na brdu Mašvina nedaleko Slunja, jamu Mandelaju kod Oštarija, špilju u kamenolomu Tounj, jamu Jankonku kod Bosiljeva, a završni ispit praktičnog dijela održan je u jami Ledenici kod Donjeg Poloja. Isti dan paralelno je održan i ispit iz uzlova te teoretski dio ispita. Nakon službenog dijela i krštenja posjetili smo još i špiljski sustav Matešićeva pećina-Popovačka špilja-špilja Popovac, također u blizini grada Slunja.

Izlazak iz Mandelaje (foto:N.Korač)
Izlazak iz Mandelaje (foto:N.Korač)

Svih osam polaznika škole zadovoljilo je sve kriterije stručne i ispitivačke komisije koju su činili članovi kluba te time stekli naziv speleološkog pripravnika.

U kamenolomu Tounj (foto:J.Kalajžić)
U kamenolomu Tounj (foto:J.Kalajžić)

Novi pripravnici SKOL-a su:

  1. Dino Dadić
  2. Natalija Sudar
  3. Luka Polović
  4. Monika Peša
  5. Jelena Prokop
  6. Ana Kamenski
  7. Valentina Kocijan
  8. Edita Kulović

piše: Damir Janton