Speleološki klub Ozren Lukić u 2020. godini

Speleološki klub Ozren Lukić je kroz 2020. godinu održao je 30 redovnih sastanaka i 6 sastanaka Predsjedništva Kluba. Izvanredna godišnja Skupština održana je 14 .veljače na kojoj je izabrano novo vodstvo Kluba za naredni period od dvije godine. Julija Capjak izabrana je za predsjednicu, Ana Kamenski za dopredsjednicu a Damir Janton za tajnika Kluba. Klub je u 2020. godini brojao 51 aktivnih članica i članova.

ISTRAŽIVANJA

Članovi SKOL-a tijekom godine su istražili i topografski snimili 52 speleološka objekta. Godina je započela sa završetkom nacrta Bebine kakice u Špeharima. Započelo se i s istraživanjem Hrvatskog primorja gdje se u tri navrata tijekom veljače, rujna i prosinca istražilo 6 speleoloških objekata. Tijekom lipnja i srpnja dovršena su i istraživanja u jami na Puharici kod Slunja, objektu čije je istraživanje počelo još 2013. godine. Najveći dio terenskih istraživanja odrađen je na području NP Plitvička jezera i tijekom ekspedicije na Velebitu u kolovozu.

Bebina kakica u Špeharima
foto: Damir Janton

Tijekom sedam vikend akcija u razmaku od svibnja do studenog članovi SKOL-a su u sklopu projekta  ‘Istraživanje i otkup standardiziranih podataka o speleološkim objektima u Nacionalnom parku Plitvička jezera’ istražili 28 speleoloških objekata. Od tih 28 objekata 23 su istražena unutar granica NP-a. Većim dijelom su to jame manjih ili srednjih dubina uz pokoju špilju, no vrijedno je izdvojiti jamu Migranticu koja je istražena do dubine od 127 metara.

U periodu od 1.-9. kolovoza održana je speleološka ekspedicija ‘Srednji Velebit 2020’ na kojoj je sudjelovalo 30 speleologa iz sedam speleoloških udruga. Tijekom devet dana na Velebitu, od kojih je 3-4 dana bilo izrazito nepovoljno vrijeme, istraženo je i topografski snimljeno 16 speleoloških objekata. Najvažniji rezultat je crtanje novog, trećeg ulaza u jamu kod Dundović padeža (-101 m), objekta kojeg je istraživao Jadranko Ostojić-Makina 1984. godine kao član SO Željezničara. Uz speleološka istraživanja provedena su i biospeleološka i geološka istraživanja uz razna fizikalna mjerenja. Ovo je bila šesta godina u nizu kako članovi SKOL-a organiziraju ekspediciju na srednjem Velebitu. Voditelj ovogodišnje ekspedicije bio je Damir Janton.

sudionici ekspedicije
foto: Damir Janton

Članovi SKOL-a sudjelovali su i na istraživanjima u organizaciji drugih speleoloških udruga. Tako je Filip Šarc zajedno sa slovenskim kolegama sudjelovao u istraživanju na području Kanina. Marko Ljubešić sudjelovao je u istraživanju jamskog sustava Crnopac u organizaciji članova SO Željezničar iz Zagreba. Svakako treba istaknuti podvig Velimira Ivačića koji je s kolegama iz SO PDS Velebit kao dio ekipe za geološka istraživanja došao do dna jame Nedam (-1226 m).

SPELEOLOŠKA EDUKACIJA

Tijekom vikenda 25.-26.1. na Žici je održan speleološki ispit za speleološke nazive Speleolog i Instruktor speleologije. Darko Rubić položio je ispit te stekao naziv Speleolog i značku broj 265. Damir Janton sudjelovao je kao ispitivač. Isti taj vikend održan je i Instruktorski seminar o speleološkoj edukaciji na kojem su sudjelovali Julija Capjak i Damir Janton. Damir je na seminaru održao prezentaciju o održanom seminaru o orijentaciji u studenom 2019. godine.

Darko Rubić novi speleolog (drugi s lijeva)
foto: Julija Capjak

U Zagrebu je održan i seminar o opremanju speleoloških objekata (7.-8.11.) gdje je Agata Poganj bila polaznica seminara a Damir Janton je bio u ulozi instruktora.

13. speleološka škola u organizaciji SKOL-a započela je 12. ožujka s prvim blokom predavanja no već dan nakon je otkazana zbog pandemije koronavirusa. Vodstvo Kluba donijelo je odluku da se škola održi u proljeće 2021. godine.

PROJEKTI

Mala škola speleologije – dio je projekta ‘Centar izvrsnosti Cerovačke špilje – održivo upravljanje prirodnom baštinom i krškim podzemljem’. Nakon održanih jednodnevnih radionica u 2019. godini zbog pandemije koronavirusa odgođeno je održavanje višednevnih radionica. Plan i program za višednevne radionice su dovršeni te će se održati tijekom 2021. godine. Voditelj projekta je Roman Leopold.

Istraživanje i otkup standardiziranih podataka o speleološkim objektima u Nacionalnom parku Plitvička jezera – kao što je već navedeno, tijekom sedam vikend akcija ukupno je istraženo 28 objekata od kojih 23 unutar granica NP. Od 17 LIDAR lokacija unutar granica parka za 12 ih je ustanovljeno da su speleološki objekti, dok je rekognosciranjem pronađeno i istraženo još 11 speleoloških objekata. Za sve objekte su napravljeni nacrti, uredno popunjeni zapisnici te fotodokumentirana sva istraživanja te su kao takvi predani Nacionalnom parku. Voditelj projekta je Velimir Ivačić.

istraživanje na Plitvicama
foto: Lana Kekelj

Sustavna speleološka istraživanja srednjeg Velebita – i šestu godinu u nizu članovi SKOL-a održali su speleološku ekspediciju u okviru projekta. Glavni ovogodišnji sponzor kao i svih ovih godina bio je Rudarsko-geološko-naftni fakultet u Zagrebu. U sklopu dogovora s fakultetom tijekom ekspedicije snimljen je i kraći promotivni film u kojem se prikazuju rezultati ovogodišnje ekspedicije, ali i ukupni rezultati istraživanja obuhvaćenih ovim višegodišnjim projektom. Film je stavljen na službeni YouTube kanal fakulteta i možete ga pogledati ovdje. Tijekom šest godina članovi SKOL-a ukupno su istražili i topografski snimili 104 speleološka objekta na širem području srednjeg i dijelu Sjevernog Velebita. Voditelji projekta su Nikola Pletikosić, Damir Janton i Velimir Ivačić.

špilja na Točilima, Srednji Velebit
foto: Lana Kekelj

Čisto podzemlje – članovi SKOL-a od samog su početka aktivni sudionici volonterske inicijative Čisto podzemlje. Zvonimir Penava je u ožujku sudjelovao na akciji čišćenja špilje kod Bosiljeva. Damir Janton održao je online predavanje u organizaciji OSMICE iz Karlovca na temu inicijative Čisto podzemlje. Predavanje je dostupno i na YouTube-u te ga možete pogledati ovdje.

OSTALE AKTIVNOSTI

Članovi SKOL-a su osim speleoloških aktivnosti bili aktivni i na brojne druge načine. U prvom je planu planinarenje. Od siječnja do prosinca obišli smo planine diljem Hrvatske, dok se početkom godine stiglo i na nekoliko izleta u slovenske Alpe. Za izdvojiti su i ljetne i zimske ture na Bijele i Samarske stijene, Velebit, Bjelolasicu, Klek,  Snježnik, Grobničke Alpe, Viševicu, Tuhobić, Ivanščicu te naravno brojne uspone i na nama najbližu Medvednicu. Nekoliko članova kluba obišlo je i ferate u kanjonu Čikole, na Perunu i u Omišu.

tura na Samarskim stijenama
foto: Damir Janton

Dio članova bavio se i sportskim penjanjem te su popeli neke smjerove u Paklenici, na Kalniku, Kleku, Strogiru, dok je dio članova početkom godine iskoristio dio skijaške sezone na skijalištima u Francuskoj, Italiji i Austriji.

Dora Šercar, Roman Leopold i Danijel Stanić prošli su ronilački tečaj u Silba Blu diving centru te time stekli kategoriju R1-ronilac početnik.

ferata u kanjonu Čikole
foto: Damir Janton

PRIZNANJA I USPJESI

Darko Rubić postao je član HGSS stanice Zagreb. Neven Korač položio je ispit za gorskog spašavatelja kao član stanice Samobor.

Na izbornoj Skupštini Komisije za speleologiju HPS-a 6.11. Damir Janton izabran je za pročelnika, a Velimir Ivačić za koordinatora za znanstvena istraživanja u narednom mandatu u trajanju od četiri godine.

Nekoliko članova Kluba sudjelovalo je u volonterskoj inicijativi ‘Alpinisti, speleolozi i visinci pomažu Zagrebu’ za pomoć građanima Zagreba u uklanjanju posljedica potresa 22. ožujka te je tom prilikom Hrvatski planinarski savez dodijelio posebno priznanje svim sudionicama i sudionicima.

Napisao: Damir Janton