Speleološka ekspedicija ‘Srednji Velebit 2022’

U periodu od 23.srpnja do 1.kolovoza 2022. godine članovi Speleološkog kluba Ozren Lukić održali su speleološku ekspediciju na području Srednjeg Velebita. Ove godine kamp je bio smješten kod planinarske kuće Sv.Josip koja se nalazi na području Komusovice, uz samu makadamsku cestu koja povezuje Stupačinovo sa Kalanjevom rujom. Kroz kamp je prošlo 43 ljudi iz 7 speleoloških udruga i stanica HGSS-a (SO HPK Sv.Mihovil, SU Estavela, SO PDS Velebit, SO HPD Željezničar, HBSD, HGSS stanica Požega i SK Ozren Lukić).

Iggy na ulazu jame Putarice
foto: Damir Janton

Ove se godine istraživalo na području Crnog vrha, Komusovice, Jadičevca, Vršeljaka te Crne dulibe koja se pokazala kao područje sa najviše novopronađenih objekata tijekom ekspedicije. Osim objekata koje su članovi SKOL-a pronalazili prije i tijekom ekspedicije polazišna točka za istraživanja bili su i neki stari objekti koje su istraživali članovi SOŽ-a 80-ih godina a jedan od istraživača bio je i Ozren Lukić. Tu najviše upada nastavak istraživanja u ponoru Crnuša kojem je pronađen novi ulaz te je uspješno spojen na stari nacrt. Ponor Crnuša inače je dubok 187 metara te ima perspektive za daljnje istraživanje. Uz Crnušu, ponovljen je nacrt jame Putarice koja se nalazi uz samu planinarsku stazu prema Kizi, a SOŽ-ova pločica stavljena je i na ulaz jame pod Kizom.

Pogled iz Crne dulibe u smjeru Kize
foto: Damir Janton

Tijekom ekspedicije ukupno se istraživalo u 33 speleološka objekta od čega je čak 30 novo istraženih. Najljepša priča cijele ekspedicije je jama Crnopolis čija trenutna dubina iznosi 210 metara te ima perspektivu za još veću dubinu. Upitnika ima i u višim dijelovima jame. Crnopolis je prava ljepotica velikih dimenzija i svojevrsna je nagrada za dugogodišnji trud članova Kluba koji sustavno istražuju metar po metar Srednjeg Velebita. Romantično zvuči da je najdublja klupska jama pronađena u 20-oj godini od osnutka Kluba te 30-oj obljetnici od smrti Ozrena Lukića. Lukina priča svakako ide dalje kao i jama Crnopolis. Treba spomenuti i nastavak istraživanja u jami Like a rolling stone gdje se na 92 metra dubine treba savladati suženje iza kojeg je vertikalna tuba gdje kamen pada do dubine veće i od 150 metara prema procjenama istraživača.

Ulazna vertikala jame Crnopolis
foto: Luka Šikić

Voditelj ovogodišnje ekspedicije bio je Velimir Ivačić uz veliku pomoć Igora Kneža – Iggya na samom terenu. Ekspedicija je održana uz potporu Komisije za speleologiju HPS-a, Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu te JU PP Velebit. Zahvaljujemo se i ostalim sponzorima i donatorima: Jama – Grotta Baredine, PIP, Pivovara Medvedgrad i Pivovara Ličanka. Veliko hvala šaljemo i članovima PD Visočica iz Gospića koji su nam ustupili planinarsku kuću Sv.Josip tijekom cijele ekspedicije. Kuća nam je uvelike pomogla u logističkom pogledu organizacije kampa kao i sklonište tijekom nekoliko kišnih perioda.

Put prema špiljama na Vršeljcima
foto: Valentina Kocijan

SKOL-ovci su i osmu godinu u nizu organizirali ekspediciju na širem području Srednjeg Velebita. Sada slobodno možemo reći da istražujemo na području od Štirovače pa do Baških Oštarija no ne mislimo stati. Jame poput Crnopolisa su bile dugogodišnja želja a sada kada smo je i pronašli uvjereni smo da toga ima još. Tijekom tih osam godina lokaciju kampa smo mijenjali čak šest puta, svaki puta ciljano s obzirom na sektore koje smo istraživali. U tih osam godina istražilo se čak 156 novih speleoloških objekata uz istraživanja u već prije poznatim objektima (ponori Pepelarica, Grgin breg, Crnuša itd.)

Ulaz jame Sv.Josipa
foto: Damir Janton

Uporan rad se svakako isplati te SKOL-ovci i Velebit pišu jednu lijepu priču o tome. Hvala svima koji su nam se pridružili na tom putu i veselimo se budućim zajedničkim istraživanjima i avanturama.

Napisao: Damir Janton