Luka – izvor nadahnuća

Piše: Nina Trinajstić

U sklopu 30. obljetnice pogibije Ozrena Lukića organiziran je događaj s ciljem da se obilježi njegov život i rad, te posebno istakne njegova uloga kao inspiracije za buduća istraživanja u geologiji i speleologiji. 

Luka prilikom istraživanja

Ozren Lukić „Luka“ bio je diplomirani inženjer geologije zaposlen na Hrvatskom geološkom institutu, veliki zaljubljenik u prirodu, a pogotovo speleologiju, omiljeni pročelnik Speleološkog odsjeka HPD „Željezničar“ te član Hrvatske gorske službe spašavanja. 

Luka u Munižabi

Prije 30 godina kao dobrovoljac i časnik Planinske satnije „Velebit“ poginuo je braneći svoju domovinu 14. srpnja 1992. na području Malovanskog jezera, gdje se danas nalazi spomen ploča postavljena od njegovih kolega speleologa.

Luka na Velebitu
Foto: Slaven Dobrović

Danas naš klub nosi ime po Luki, njegovo djelovanje inspiriralo je članove u speleologiji, a posebno entuzijazam i predanost povezivanju speleoloških i geoloških istraživanja. 

Obljetnica “Luka – izvor nadahnuća” provela se kroz niz sadržaja:

14. srpnja 2022.

  • Na Hrvatskom geološkom institutu postavljena je spomen ploča Ozrenu Lukiću. Otkrivanje ploče bilo je praćeno govorom tajnice Hrvatkog geološkog društva i predstojnice Zavoda za mineralne sirovine Nikoline Ilijanić u ime ravnatelja Slobodana Mike, koji zbog bolesti nije mogao prisustvovati. Zatim je nekoliko riječi podjelio Mladen Kuhta, veliki Lukin prijatelj i kolega.
HGI – otvaranje spomen ploče – Mladen Kuhta o prijatelju i kolegi
Foto: Krešimir Petrinjak
HGI – spomen ploča kolegi Ozrenu Lukiću (Luki)
Foto: Nina Trinajstić
  • U večernjim satima na “Poligonu Žica” Hrvatske gorske službe spašavanja okupilo se preko 50 sudionika koji su imali priliku pogledati izložbu i poslušati predavanja. Izložba je otvorena uz riječi naše predsjednice Julije Capjak a zatim Ivana Mišura u ime HGSS stanice Zagreb.

Izložba je bila podjeljena u 3 cijeline:

  • Lukin život i djelo
  • Speleološka oprema kroz povijest
  • Suradnja geološke i speleološke zajednice

Zatim je slijedio set predavanja

  • „Život i djelo Ozrena Lukića“ – s posebnim osvrtom na njegov stručni i znanstveni rad koja su održali veliki Lukini prijatelji Zoran Bolović i Mladen Kuhta
  • „Luka – izvor nadahnuća“ – razvoj stručno-znanstvene suradnje speleološke i geološke zajednice koja su predstavili Andrej Stroj i Tomislav Kurečić
  • „Speleološki klub Ozren Lukić“ – osnivanje, rad i važnija postignuća koja je ukratko prenio naš Roman Leopold.
Poligon Žica – izložba
Foto: Ivan Perović
Poligon Žica – Lukin kutak
Foto: Ivan Perović
Predavanje o SKOLu, predavač Roman Leopold
Foto: Ivan Perović

16. srpnja 2022

  • Planinarski pohod do spomen ploče postavljenje u blizini Malovanskog jezera na području Nacionalnog parka Paklenica. 

Dio ekipe SKOL-ovaca je krenuo iz Zagreba a ekipa iz SO HPD Sniježnica iz Konavala već u petak navečer te su se smjestili preko noći na području Bunovca. U subotu ujutro dočekali su ostatak iz Zagreba i Rijeke i krenuli prema Malovanskom jezeru. Prije polaska posjetio se ulaz u ponor Bunovac.

Bunovac
Foto: Kristina Filipović
Ulaz u ponor Bunovac
Foto: Nina Trinajstić
Planinarenje prema Malovanu
Foto: Roman Leopold

Na lokaciji ploče stiglo je 27 sudionika te se postavio vijenac. Lukine kolege s fakulteta podijelili su s nama par priča za vrijeme studija, naglasili njegov entuzijazam, predanost istraživanjima ali i sjećanja na zajednička učenja, vrijeme u kantini i terene. Uz par riječi polaganje vijenca popratio je i Damir Janton, član SKOL-a, koji je naglasio ponos članova kluba što našv klub nosi ime po Luki.

 Lukina priča ide dalje…

Spomen ploča Luki na Malovanu
Foto: Roman Leopold
Spomen ploča Luki
Foto: Matea Šmintić

U subotu je slijedio nastavak, dio ekipe krenuo je prema Bunovcu i zatim nastavak u Gračac na ručak i u smještaj u novo otvorenim prostorijama Centra izvrsnosti Cerovačke špilje. U nedjelju ujutro posjetili su se Cerovačke špilje uz stručno vodstvo djelatnika Javne ustanove Park prirode Velebit. Nakon posjeta špilji izlet se nastavio dalje prema Muškovcima, bajkovitom izletištu na rijeci Zrmanji.

Centar izvrsnosti Cerovačke špilje
Foto: Valentina Kocijan
Posjet novouređenim Cerovačkim špiljama
Zrmanja
Foto: Valentina Kocijan

Drugi dio ekipe, točnije 9 SKOL-ovaca krenuli su polako prema Vaganskom vrhu, a zatim nastavili u sklonište Struge. Putem je bilo par krivih skretanja i traženje malo lošijih markacija, ali smo uspješno pronašli sklonište. Nastavak u nedjelju ujutro prema Bunovcu, s usputnom postajom “jurišne ekipe – Veljac, Penava i Tuna” na vrh Badanj. Naravno da su nas brzo prestigli i zajedno smo nastavili prema autima.

Vaganski vrh
Foto: Nina Trinajstić
Bunovac
Foto: Nina Trinajstić

Ekipe iz Muškovca i s brda se okupljaju u Tomislavu, nazdravljaju sokićem i put Zagreba.

Organizaciju događanja vodili Speleološki klub Ozren Lukić i Speleološki odsjek HPD „Željezničar“ uz pomoć Hrvatskog geološkog instituta.