Speleološka ekspedicija ‘Srednji Velebit 2020’

U periodu od 1. do 9. kolovoza održana je speleološka ekspedicija ‘Srednji Velebit 2020’ u organizaciji Speleološkog kluba Ozren Lukić iz Zagreba. Kroz kamp, koji je ove godine bio smješten na području Grla (nedaleko Dundović padeža) prošlo je 30 sudionika iz 7 speleoloških udruga (SK Ozren Lukić, HBSD, SO Velebit, SO Željezničar, SU Estavela, SO Liburnija i SU Spelunka).

Ulaz u jamu kod Dundović padeža foto: N. Trinajstić

Unatoč dosta lošim vremenskim uvjetima tijekom dijela ekspedicije ukupno je istraženo i topografski snimljeno 16 speleoloških objekata. Uz speleološka istraživanja provodila su se i biospeleološka, geološka i mikrobiološka istraživanja uz fizikalna mjerenja te popratnu fotodokumentaciju.

silazak u jamu u Pusovoj dragi foto: D. Janton

Jedan od zanimljivijih rezultata ekspedicije crtanje je i trećeg ulaza u jamu kod Dundović padeža. Tu je jamu istraživao i topografski snimio Jadranko Ostojić-Makina, član SO Željezničara još 1984. godine kada je nacrtao jamu do 101 metar dubine. Jama je tada imala dva ulaza, od toga jedan većih dimenzija koji su se spajali na 60-ak metara dubine. Zbog veličine ulaza u jami se nalazi i velika količina leda a sama vertikala je izrazito krušljiva što cijeli objekt čini poprilično opasnim za istraživanje. Od 1984. godine do danas u neposrednoj blizini jame otvorila/urušila su se još dva jamska otvora. Jedan od njih se spaja s ‘stara’ dva na dubini od cca 45 metara, dok je četvrti otvor za sad zasebni objekt s prilično jasnom mogućnosti spajanja.

krušljiva vertikala jame u Pusovoj dragi foto: I. Perković

Ovo je bila šesta godina u nizu kako SK Ozren Lukić organizira ekspedicije na području srednjeg Velebita (i djelomično Sjevernog Velebita). U tih šest godina došli smo do brojke od 104 istražena speleološka objekta na širokom i morfološki raznolikom području.

večernje druženje u kampu foto: D. Janton

Ovogodišnja ekspedicija održana je pod sponzorstvom Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta iz Zagreba te im se ovim putem zahvaljujemo na nastavku uspješne suradnje. Također, na pomoći oko organizacije i provedbe ekspedicije također želimo zahvaliti Komisiji za speleologiju HPS-a, volonterskoj inicijativi Čisto podzemlje, kao i Marodi tjesteninama na velikodušnoj donaciji.

Napisao: Damir Janton