Speleo vikend na Plitvicama vol.4

PIŠE: Damir Janton

U petak 5. lipnja u večernjim satima došli smo u Slunj. Ovoga puta smo prenoćili u prostorijama HGSS stanice Karlovac – ispostava Slunj. Ovim putem im se zahvaljujemo na tome. Rano jutarnje buđenje, zatim doručak i planiranje terena. Dogovorili smo ekipe i njihove zadatke. Iz Zagreba nas je došlo osmero dok su nam se iz Rijeke pridružili Nina i Ozren (SU Estavela).

Rekognosciranje

Podijelili smo se u četiri ekipe s ciljem završetka istraživanja istočnog dijela ‘našeg’ sektora. Na tom dijelu sektora dobili smo podatke za 12 potencijalnih speleoloških objekata pronađenih LIDAR tehnologijom. Uz njih, imali smo u planu istražiti i topografski snimiti objekte pronađene tijekom rekognosciranja prethodnog vikenda.

Jama radnog naziva ’75’

Lana i Marko istražili su i nacrtali tri speleološka objekta, dvije jame i jednu špilju manjih dimenzija. Velimir, Ivor i Damir nastavili su istraživanje jame radnog naziva SKOL4 s velikim potencijalom. Na žalost, zvuk kamena nas je poprilično zavarao u prethodnoj akciji tako da smo istražili i nacrtali jamu 57 metara dubine koja završava zarušenjem. Dino, Nina i Ozren obišli su lokacije LIDAR objekata i za dvije ustanovili da nisu speleološki objekti no rekognosciranjem su pronašli i istražili jednu novu jamu. Roman i Marko zvani Cimi topografski su snimili dvije jame, jednu dubine 25 metara dok je druga duboka svega 6 metara. Rekognosciranjem je već pred kraj dana pronađena još jedna nova jama koja nam daje razlog da se barem još jednom vratimo na ovaj dio terena. Ukupno je tijekom subote istraženo i topografski snimljeno sedam speleoloških objekata.

Izlazak iz Špejarke

Članovi SKOL-a do sada su u četiri vikend-akcije obišli 12 od 17 lokacija potencijalnih objekata detektiranih LIDAR-om. 9 od tih 12 lokacija su speleološki objekti. Uz njih, rekognosciranjem smo pronašli još 9 novih speleoloških objekata. Svakako se veselimo daljnjem istraživanju na Plitvicama koje zasigurno nude još veliki broj neistraženih speleoloških objekata.

Transport nazad prema cesti

Sudionici ovog terena bili su: Dino Dadić, Velimir Ivačić, Damir Janton, Lana Kekelj, Marko Kovačević, Roman Leopold, Marko Ljubešić, Ozren Milaković, Ivor Perković i Nina Trinajstić.