Speleo vikend na Plitvicama vol.3 – epizoda dinamični duo

PIŠE: Damir Janton

Subotu 30.svibnja dva člana SKOL-a (Ivor i Damir) odlučila su se opet zaputiti na Plitvice. Projekt s Nacionalnim parkom dao nam je novi teren za vikend istraživanja i to za sada dobro koristimo. Motiv za ovaj odlazak vuče se još od zadnjeg vikenda kada je već spomenuti dvojac pri povratku do auta našao objekt koji je bacanjem kamena obećavao veću dubinu od do sada istraženih na tom području od strane SKOL-a. Nastavak teksta ide u drugom tonu 😉

Ulazak u jamu

Krenuli smo nakrcanih ruksaka od auta do jame i već za 12 minuta hoda bili na ulazu. Ponovo smo bacili kamen kako bi se prisjetili zbog čega smo došli. Ulazna pukotina dužine 11 metara ubrzo prelazi u široku vertikalu, ispranu tubu koju smo opremili do cca 35 metara dubine. Dalje se nastavlja previsno oko 30 metara, a nakon toga kamen pada još 40-50 metara i zvuk se gubi u dubini. S obzirom na dimenzije, ali i niz drugih okolnosti a prvenstveno odgovornosti, odustali smo od daljnjeg istraživanja i zaključili da ovo nije jedna od onih jama gdje se dvojica sjure na dno, nacrtaju i izađu van.

Ulazna vertikala

Nakon jame krenuli smo rekognoscirati obližnji perspektivni teren. Moramo napomenuti da spomenuti objekt većih dimenzija nije detektiran LIDAR tehnologijom. Rekognosciranjem smo pronašli još dva nova objekta, jednu jamu i jednu špilju, oba objekta manjih dimenzija. Tijekom rekognosciranja naišli smo na svježe utabane tragove i bačeno smeće stranog podrijetla što je ukazalo na nedavna kretanja migranata na što smo i upozoreni vikend prije od strane antiterorističke postrojbe hrvatske policije.

Rekognosciranje

S tim neugodnim osjećajem u mislima i činjenici da nas je samo dvoje odlučili smo se zaputiti prema autu ipak zadovoljni postignutim. Dva nova manja objekta na ‘lageru’ i potvrda da smo vikend prije pronašli jedan ‘ozbiljniji’. Popodnevni ručak uz Slunjčicu i raniji povratak u Zagreb su nam i više nego godili. A sad čekamo idući vikend, nadamo se u brojnijem izdanju.

Novopronađena špilja