Speleo vikend na Plitvicama Vol.2

PIŠE: Damir Janton

Članovi SKOL-a za vikend od 22. do 24. svibnja ponovo su se zaputili na Plitvice u sklopu projekta ‘Istraživanje i otkup standardiziranih podataka o speleološkim objektima u Nacionalnom parku Plitvička jezera’. Plan vikenda je bio nastaviti istraživati istočni dio ‘našeg’ sektora. Tako smo se zaputili do Špejarovih lugova gdje ostavljamo aute i krenuli hodati prema  padinama Jelenskog i Bijelog vrha pa sve do Gluhih draga.

Cesta kroz Špejarove lugove

Nakon svega par minuta hoda nailazimo na prvi speleološki objekt, manju špiljicu koju na brzinu crtamo i krećemo dalje. Sljedeća postaja je jama većeg otvora te se tu dijelimo na tri ekipe. Prva ekipa (Ivor i Damir) je ostala istražiti i nacrtati jamu od nekih 35 metara dubine koja nam je ponudila lijepu zasiganu dvoranu na dnu i razlog za vratiti se u obliku upitnika (čitaj suženja). Nakon jame otišli smo nacrtati i jednu manju špilju.

Istraživanje jame radnog naziva ‘Jama 82’

Druga ekipa (Darko i Zvonimir) istražila je jamu dubine 25 metara na čijem su dnu našli kostur jelena. Nakon te jame također su se zaputili nacrtati jednu manju špilju. Treća je ekipa bila ‘leteća’ (Velimir i Lana), rekognosciranjem su našli jednu manju špilju i ustanovili da od tri LIDAR objekta jedan to uopće nije, jedan je manja špilja a jedan jama od 15-ak metara.

Rekognosciranje padina Jelenskog vrha

Pri povratku do auta, prva je ekipa našla jamu s većim pukotinskim otvorom te je bacanjem kamena ustanovljeno da pada više desetaka metara tako da nam je to veliki motiv za iduće istraživanje.

Ulaz u ‘Jamu 75’

Ukupno je za vikend locirano sedam speleoloških objekata od kojih je šest istraženo a pet topografski snimljeno. Od  tih sedam objekata tri su novopronađena, tj. nisu locirana LIDAR tehnologijom.

Sudionici ovog terena bili su: Velimir Ivačić, Damir Janton, Lana Kekelj, Zvonimir Penava, Ivor Perković i Darko Rubić.