Skup speleologa Hrvatske – Lepoglava (21.-23.11.2014.)

U Lepoglavi je u razdoblju od 21.-23. studenog održan Skup speleologa Hrvatske u organizaciji Speleološke udruge Kraševski zviri iz Ivanca. Skupu je prisustvovalo 177 speleologa i simpatizera iz 23 speleo udruge iz Hrvatske te iz 6 udruga iz zemalja regije.

Jedna od glavnih tema skupa bilo je obilježavanje desete godišnjice istraživanja najduljeg jamskog sustava u Hrvatskoj, Kita Gaćešina – Draženova Puhaljka na Crnopcu, a vezano za to održan je i blok od 4 predavanja. Ostali blokovi predavanja bili su vezani za aktualna istraživanja u Hrvatskoj i drugim zemljama, znanstvena istraživanja te predavanjima vezanim za nedavna spašavanja i skupove speleospašavatelja.

Osim predavanja, na skupu su prikazani i speleološki filmovi, predstavljeni su posteri i nacrti, održana je izložba najboljih fotografija, vrtili su se filmovi sa 4. Speleo film festivala i predstavljena je nova knjiga Vlade Božića – Bolteka – ‘Ilustrirana povijest speleologije u Hrvatskoj’.

U nedjelju je održan okrugli stol s temom speleološkog katastra gdje su bili predstavnici udruga iz cijele Hrvatske te predstavnici DZZP-a. Nakon toga bili su organizirani izleti u Gaveznicu te se mogao pogledati postav muzeja čipke u Lepoglavi.

Na skupu je sudjelovalo 16 članova SK Ozren Lukić te smo se predstavili predavanjem, filmom i posterom.

Predavanje ekspedicija Albanija 2014. (Damir Janton, Roman Leopold)

Poster Geološke značajke Ponora kod Rašpora na Ćićariji (Neven Korač)

Film Aktivnosti SK Ozren Lukić u 2013. godini (Marko Mijatović)

Čestitke organizatorima na sjajno organiziranom i zabavnom skupu. Vidimo se na godinu!

piše: Damir Janton