Istraživanje Oštrinove jame

Istraživanje Oštrinove jame počelo je 2010. godine tijekom Speleološkog kampa Speleokor na Korani. Postojanje same jame otkrio nam je gosodin Ivo Žalac iz Slunja, dugogodišnji suradnik i prijatelj kluba i svih špiljara, a osim Oštrinove jame zaslužan je i za otkirvanje i brojnih drugih objekata na širem slunjskom području. Jama je ime dobila po prezimenu gospodina Nikice Oštrine čiji je posjed i kuća nedaleko ulaza u jamu. Prvo istraživanje jame odradili su Predrag Rade (SD Karlovac) i Filip Presečki (SK Ozren Lukić). Nakon prolaska ulazne vertikale i spuštanja u drugu, došli su do dijela gdje opasno vise uglavljeni balvani nad prolazom dalje u vertikalu te su zbog opasnosti odustali od daljnjeg istraživanja. Prošle su gotovo četiri godine i iza nas su bile brojne istražene jame u okolici Slunja, no Oštrinova jama je i dalje stajala na popisu neistraženih, ali perspektivnih objekata, a odgađalo se njeno istraživanje upravo zbog te opasnosti.

Ulazna vertikala (foto: Ana Bakšić)
Ulazna vertikala (foto: Ana Bakšić)

Ipak, 18. siječnja 2014. ekipa SKOL-a u sastavu Filip Prelec, Magdalena Pandžić i Damir Janton odlučuju se okušati sreću i probati proći dalje u jami. Iskoristili smo stara sidrišta i došli do tog upitnog dijela, prošli malo dalje, uvjerili se da jama ima veliku perspektivu, no da i stoji činjenica da je ulazna vertikala dosta opasna te bi ju trebalo pametno postaviti, što smo i počeli no zbog nedostatka opreme prošli smo tek koji metar niže od ekipe prije par godina. Tom je prilikom označen ulaz u jamu te smo se jako dobro podružili sa gospodinom Nikicom te saznali zašto taj balvan visi u vertikali. Naime, u mladim je danima isti taj gospodin i sam pokušao istražiti jamu, spustio se na ruke brodskim užetom i lancima no nije imao snage popeti se nazad, pa su njegovi prijatelji u jamu oborili najbliže stablo po kojem se uspio izvuć van, a od te njihove avanture osim tog balvana ostali su i ostaci debelog užeta.

Opet je prošlo nekoliko mjeseci, a jama je i dalje bila na popisu neistraženih te smo to konačno odlučli promijeniti. Dana 8. listopada 2014. zaputili smo se u Slunj u mješovitoj ekipi SKOL-a, SOV-a i SOŽ-a. Planovi su bili veliki te se većina njih i ostvarila. Tri ekipe, tri jame, tri nacrta. Oštrinova jama bila je počašćena ekipom u sastavu Kristijan Hmura (SO Željezničar), Ana Bakšić (SO Velebit) i Damir Janton (SKOL). Konačno smo izbjegli balvane i glonđe te se spustili u dvoranu gdje više nije potrebno uže za kretanje po objektu. Iz dvorane ide nekoliko kanala, no jedan glavni meandar otišao je u duljinu. Ne baš klasično za do sada male slunjske bunare. Ja sam imao to zadovoljstvo postavljanja i istraživanja, tj biti tzv. sonda. Ana je strpljivo crtala, Kiki je poslušno mjerio te je ukupni rezultat bio 49.5m dubine i 150m dužine. Prilikom istraživanja primijetili smo da jama ima nekoliko upitnika, penjeva i suženja, no to smo ostavili za neku drugu priliku. Također smo se u nekoliko navrata uvjerili da je jama izrazito kršljiva i da treba paziti gotovo pri svakom koraku. Crtanje je završilo, upitnici ostali, a mi smo izašli van i dijelili doživljaje s drugim ekipama iz drugih jama.

Topografsko snimanje (foto: Damir Janton)
Topografsko snimanje (foto: Damir Janton)

Jedanaest dana kasnije, dakle 19. listopada 2014., sastavljena je nova ekipa, ovaj puta svi redom SKOL-ovci (Filip Presečki, Magdalena Pandžić, Nina Trinajstić i Damir Janton) s ciljem istraživanja upitnika i crtanja novih dijelova. Išli smo redom, prvi penj se ubrzo zatvorio, nacrtali smo ga te krenuli dalje. Drugi penj, najveća perspektiva u jami pokazao se nedosežan upravo zbog te kršljivosti pa smo izabrali radije živu glavu nego 10-tak metara novih kanala. I tako smo došli do trećeg upitnika, suženja u meandru gdje smo se uspjeli provući u novi kanal, no i on se ubrzo zatvorio. Nakon što smo i to nacrtali, nešto smo pojeli te svi redom izašli van na zasluženo pivo. Rezultat je dakle 17m novih kanala tako da je službena duljina jame povećana na 167m dok je dubina od -49.5m ostala nepromijenjena.

Evo i krajnji rezultat…nacrt:

ostrinova-nacrt

ISTRAŽIVANJE SLUNJSKOG PODRUČJA

Ovo je mali dodatak za one koji vole brojke i statistiku. Istraživanjem Oštrinove jame SK Ozren Lukić došao je do brojke od 20 istraženih speleoloških objekata sa oznakom klupske pločice. Igrom slučaja podjela na jame i špilje je točno 50%/50%, dakle 10 špilja i 10 jama.

Kronološki prikaz broja istraženih objekata.
Kronološki prikaz broja istraženih objekata.

Ukupna istražena duljina svih objekata je 648 metara što dovodi do prosjeka od 32.4m po objektu, dok je ukupna istražena dubina 314 metara, a prosjek dubine objekata je 15.7m. Oštrinova jama je sa svoja 167 metara duljine i 49.5 metara dubine dosta iznad prosjeka od do sada istraženih objekata od strane SKOL-a i prijatelja, tako da bez ubrajanja njene duljine i dubine prosječna duljina slunjskih objekata iznosi 25.1m, a prosječna dubina 14m.

piše: Damir Janton