SKOL na Skupu speleologa Ogulin 2015

Članovi Speleološkog kluba Ozren Lukić tradicionalno su i ove godine prisustvovali Skupu speleologa Hrvatske koji se ovaj put održao u gradu Ogulinu. Organizatori ovogodišnjeg skupa bili su Zagrebački speleološki savez i Speleološko društvo Đula-Medvedica. Skup se održao u razdoblju od 20.-22. studenog 2015.

Ove je godine uz Skup speleologa Hrvatske u Ogulinu istovremeno i održan Balkanski speleološki kamp te skup speleologa iz Balkanske speleološke unije. Ukupno je na skupu sudjelovalo 246 sudionika iz 29 hrvatskih speleoloških udruga i iz 10-tak zemalja.

Članovi SKOL-a su 18.11. u sklopu vođenja izleta Balkanskog speleološkog kampa zajedno sa kolegama iz Breganje i SU Kraševski zviri odveli 27 stranaca iz 6 različitih zemalja u poznatu špilju Kuštrovku nedaleko Ogulina. Sudjelovala su 4 člana SKOL-a i po dva iz Breganje i SUKZ.

Na samom skupu speleologa sudjelovalo je 19 članova kluba. Klub se predstavio predavanjem, posterom i kratkim filmom.

Predavanje – Speleološka ekspedicija Laktin vrh – Srednji velebit 2015 (Roman Leopold, Damir Janton)

Poster – Speleološka istraživanja šireg područja grada Slunja (2010-2015) (Damir Janton, Roman Leopold)

Film – Speleološka škola SKOL-a 2015 (Jakov Kalajžić)

Dežurstvo SKOL-ovaca na registracijama (foto: Vlado Božić – SOŽ)
Dežurstvo SKOL-ovaca na registracijama (foto: Vlado Božić – SOŽ)

Članice kluba Ana Komerički i Nikolina Kuharić također su održale predavanja. Ana na temu Katastra speleoloških objekata Republike Hrvatske, ispred Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, a Nikolina predavanje na temu Dinamika rasta kristala kalcita na primjeru sige s lokacije Dupci, Omiška Dinara ispred geološkog odsjeka PMF-a, Sveučilišta u Zagrebu.

Osim predavanja članovi kluba sudjelovali su i na okruglom stolu koji je bio održan u nedjelju u ogulinskoj gradskoj vijećnici. Tema okruglog stola bila je Hrvatska speleologija – ka zajedničkom cilju te Speleološki katastar.

Uz predavanja, predstavljanja postera, izložbe fotografija te raznih drugih predstavljanja speleološke djelatnosti tijekom obje večeri bili su organizirani i tulumi koji su nezaobilazni dio speleo-skupova. Čestitke organizatorima skupa i hvala gradu Ogulinu na lijepoj dobrodošlici i još ljepšem snježnom ugođaju. Što reći nego da jedva čekamo sljedeći.

Slušanje predavanja (foto: Željka Janjanin – SDĐM)
Slušanje predavanja (foto: Željka Janjanin – SDĐM)

LITERATURA:

Izvještaj Skup speleologa Hrvatske – Ogulin 2015 (http://zagrebacki-speleoloski-savez.hr)

Zbornik sažetaka (Marjan Prpić i sur.)