SKOL na Skupu speleologa 2021. u Gospiću

U Gospiću je tijekom vikenda od 10. do 12. rujna održan Skup speleologa Hrvatske. Organizatori skupa bili su članovi SO HPD Željezničar iz Zagreba.

Tijekom ta tri dana održan je okrugli stol na temu – Speleološki objekti kao dio georaznolikosti i geobaštine, niz predavanja o speleološkim istraživanjima kroz 2020. i 2021. godinu, foto natječaj za najbolju speleo fotografiju, prva tradicionalna speleoalka, sjednica Izvršnog odbora Komisije za speleologiju, speleofilm festival te još niz popratnih i zabavnih aktivnosti.

prezentacija rezultata ekspedicije ‘Srednji Velebit 2021’
foto: A. Trojanović

Neizostavne su bile i fešte koje su potrajale do kasnih sati, dojam je da je barem djelomično nadoknađen neodržani Skup u 2020. zbog pandemije koronavirusa. Za zabavu je u petak bio zadužen lokalni band koji je svirao u KIC-u, a nakon toga se tulum premjestio na parking kod sportske dvorane. Večer kasnije održana je prva tradicionalna speleoalka, te ovim putem šaljemo čestitku Matteu zvanom Samsung, pobjedniku speleoalke, inače članu SU Estavele. Nakon toga tulum je bio u KIC-u do ponoći od kuda je povorka uz ritmove muzike i ples ponovo došla do parkinga gdje se tulumu uz špiljare pridružilo i mnoštvo lokalaca. Uzavrelu atmosferu nažalost je prekinula policija zbog nekoliko prijava za buku.

Skupu speleologa ove je godine prisustvovalo šest SKOL-ovaca: Dino Dadić, Damir Janton, Igor Knež, Valentina Kocijan, Filip Šarc i Nina Trinajstić.

5/6 članova SKOL-a na Skupu
foto: M. Marinić

SKOL je na skupu predstavio dva postera i jedno predavanje.

Roman Leopold, Velimir Ivačić, Ana Komerički i Mia Jović predstavili su u obliku postera Malu školu speleologije – program edukacije proveden u sklopu projekta ‘Centar izvrsnosti – Cerovačke špilje’.

foto: N.Trinajstić

Nina Trinajstić je sa kolegama iz Znanstveno edukativnog centra iz Višnjanja, instituta Ruđer Bošković i astronomskog društva Višnjan prezentirala poster na temu ‘Rezultati preliminarnih istraživanja antibiotske rezistencije određenih vrsta mikroorganizama Špilje u Štirovači.

foto: N. Trinajstić

Damir Janton je održao prezentaciju o speleološkoj ekspediciji ‘Srednji Velebit 2021’, a u njoj su spomenute i predakcije održane tijekom lipnja te akcija speleourona 21. kolovoza kojom je ponor Pepelarica produbljen za 7 metara.

sjednica IO KS HPS
foto: V. Dubovečak

U nedjelju je održana sjednica IO Komisije za speleologiju HPS-a, a nakon sastanka dio članova Kluba otišao je u obilazak Pećinskog parka Grabovača u sklopu kojeg je posjećena i špilja Samograd.

posjet špilji Samograd
foto: D. Janton

Ovim putem se zahvaljujemo organizatorima iz Ž-a na odlično organiziranom Skupu i super zabavi. Vidimo se nagodinu 😉

Napisao: Damir Janton