Kamp «Spelikor 2010»

U organizaciji Speleološkog kluba «Ursus spelaeus» iz Karlovca i studentskog Speleološkog kluba «Ozren Lukić» iz Zagreba, od 24. srpnja do 8.kolovoza 2010. godine održan je međunarodni speleološki kamp. Kamp je bio smješten u kanjonu rijeke Korane kod grada Slunja. Tijekom dva tjedna, koliko je trajao kamp istraženo je 16 speleoloških objekata.
Neki od njih tek su djelomično istraženi zbog završetka kampa. Najvrijedniji rezultat je istraživanje Flanjkove špilje (ponora) u selu Popovac  (nedaleko sustava Matešićeva – Popovačka špilja ) koja je topografski snimljena do dužine od 1355 m i dubine 40 m. Osim te dužine istraženo je još 300-njak metara kanala koji još nisu topografski snimljeni, te je ostalo za pogledati veliki broj perspektiva (upitnika). Vršena su istraživanja i u Matešićevoj špilji gdje je istraženo nekoliko sporednih kanala i ispenjan dimnjak 30 m visine koji dopire do pod samo površinu (viđene kosti i lisce) odnosno najvjerojatnije pod četvrti ulaz u taj sustav. Za spomenuti je i istrazivanje Kokmoč ponora (istraženog do 82 metara duljine i 25 metara dubine), ponora Sadikovac (100 m duljine) i nekoliko zanimljivih izvor-špilja, vrlo pogodnih za ronjenje. Vršena su istraživanja i na brdu Velika Melnica, zapadno od grada Slunja, te na području Novog Sela, gdje je istraženo i topografski snimljeno  nekoliko speleoloških objekata, uglavnom jama.
Kroz cijeli kamp prošlo je preko 40 ljudi. Osim organizatora na kampu su sudjelovali i speleolozi iz Kluba speleologiv «Podillja» iz Ternopila  (Ukrajina), Speleološkog društva «Karlovac», Speleološkog kluba «Samobor», Speleološkog odsjeka PD «Dubovac», Hrvatskog biospeleološkog društva, Speleološke udruge «Spelunka», Speleološkog društva «Istra».
Organizatori se zahvaljuju svim sponzorima i mještanima grada Slunja pogotovo Mariu i Ivici Žalcu, Vladi Požegi i Nikoli Požegi.

piše: Hrvoje Cvitanović