Izvještaj Tounj (15.05.2011.)

U 7 i 30 ekipa SKOL-a u sastavu Neven Korač, Filip Presečki, Magdalena Pandžić, Roman Leopold i Damir Janton iz Zagreba se zaputila prema Tounju s ciljem uzimanja geoloških uzorka u Špilji u kamenolomu Tounj.

U Tounj stižemo nešto poslije 9 sati i nakon kave u ‘Valentinu’ odlazimo na željezničku postaju dobro se najesti i pripremiti za ulazak u špilju. Ovaj smo put imali i psihičke pripreme za ulazak u obliku dobro poznate Tounjske meditacije i vježbe ravnoteže.

Nakon obilnog doručka laganim smo korakom krenuli prema špilji. Prolazkom kroz kamenolom na pamet nam je došlo ne biti tako pametan pa smo između ostalog saznali kako je to trčati niz sipar i “zabetonirati” noge. Napokon smo se sredili pa nešto poslije 11 h ulazimo u špilju. Ušli smo na mali ulaz te se spustili niz dobro poznati sipar (po ovome ne trčati!!) te ušli u Pjegavu dvoranu. Glavnim smo kanalom krenuli prema Oltaru. Nakon što smo došli do Oltara morali smo proći Šišmišev prolaz, uski prolaz potopljen vodom, kojeg je bilo potrebno isprazniti što smo nakon kratkog vremena i uspjeli. Nakon tog provlačenja opet smo ušli u glavni kanal koji je kako se prolazi njime sve većih dimenzija. Nakon nekog vremena došli smo do prvog većeg jezera kojeg smo uz rub uspjeli zaobići, te nakon njega opet glavnim kanalom došli i do Velikog jezera što nam je i bio krajnji cilj što se napredovanja po špilji tiče. Doduše dalje nismo ni mogli budući da je za prolazak dalje jezero jedini put, a za to je potreban čamac. U dvorani kod jezera, koja je dosta velikih dimenzija, odlučili smo napraviti pauzu pa smo se opet primili hrane i natjecanja u glupiranju. No nakon toga krenuli smo na posao. Krenuli smo sa mjerenjima i uzimanjem uzoraka tako da smo na povratku do Oltara obavili sve što smo si i zadali. Zadovoljni obavljenim, napravili smo još jednu kraću pauzu prije Šišmiševog prolaza. Nakon dolaska na Oltar veselim smo korakom i još veselijim pjesmama krenuli prema van.

Izašli smo van oko 17 h, svi živi i zdravi, a budući da nas je vani dočekala kiša požurili smo prema autu gdje smo se presvukli i otišli prema ‘Valentinu’ na zasluženo pivo. Na povratku smo još svratili u Karlovac kod Marine gdje smo prepričali doživljeno i pogledali fotke te oko 20 h krenuli prema Zagrebu. Svi sudionici terena vratili su se svojim kućama i danas žive sretno i veselo.

piše: Damir Janton