12. speleološka škola SKOL-a

Piše: Roman Leopold

12. po redu speleološka škola u organizaciji Speleološkog kluba Ozren Lukić, održana je u razdoblju od 14. ožujka do 28. travnja 2019. godine. Kroz 21 predavanje, 6 terena te 3 vježbe, polaznici su se upoznali s raznim tehnikama kretanja u podzemlju, osnovama i povijesti speleologije te znanstvenim disciplinama vezanim uz speleologiju.

Predavanja su održana u prostorijama Kluba a među ostalim uključivala su opasnosti u speleologiji, spašavanje i samospašavanje, uže u speleologiji, orijentacija u prirodi, kartografija i rekognosciranje, zaštita speleoloških objekata, najveći speleološki objekti u Hrvatskoj i svijetu, topografsko snimanje speleoloških objekata, geomorfologija i geologija krša, biospeleologija, organizacija i vođenje speleoloških istraživanja i ekspedicija i dr..

Na terenima, polaznici su uvježbavali SRT (Single Rope Technique), opremanje speleoloških objekata, topografsko snimanje speleoloških objekata te bivakiranje.

Slika 1. Predavanje u prostorijama Kluba
Slika 2. Vježba SRT tehnika

Zadnji teren bio je također i ispitni gdje su polaznici morali samostalno i sigurno, uz nadgledanje instruktora, prezentirati kretanje u podzemlju. Usmeni dio ispita zbog vremenskih neprilika održan je u prostorijama Kluba. Polaznici su ovdje prikazali teoretsko znanje koje su im marljivi predavači i instruktori usadili kroz 7 tjedana zajedničkog druženja.

Na školi je sudjelovalo 6 polaznika škole, 7 instruktora te 8 demonstratora. Svi školarci uspješno su položili ispit prema pravilima Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza i stekli naziv speleološkog pripravnika.

Slika 3. Vježba SRT u jami
Slika 4. Vježba topografskog snimanja
Slika 5. Teoretski dio ispita