11. speleološka škola SK Ozren Lukić – speleološka škola 2018

U razdoblju od 08.03. – 15.04.2018. godine održana je 11. po redu speleološka škola u organizaciji Speleološkog kluba Ozren Lukić. Na školi je sudjelovalo 6 školaraca, educiranih od strane 5 instruktora i 6 demonstratora. Osim navedenih, na terenima i predavanjima povodom škole sudjelovali su i ostali članovi Kluba, te gosti iz drugih speleoloških udruga.

Pohađatelji speleološke škole odslušali su ukupno 23 predavanja u 6 termina. Predavanja su održana na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu, a teme su bile iz područja speleologije, drugih znanosti i znanstvenih disciplina vezanih uz speleologiju, iz područja boravljenja i kretanja u prirodi, ustrojstvu speleologije u Hrvatskoj i svijetu, značaju speleologije itd.

Topografsko snimanje (foto: Ivor Perković)
Topografsko snimanje (foto: Ivor Perković)

Osim predavanja, u sklopu škole održan je praktični dio edukacije u dva jednodnevna i četiri dvodnevna terena. Na terenima su se vježbale razne tehnike kretanja u podzemlju, kretanja po užetu tzv. SRT tehnike, opremanje i topografsko snimanje speleoloških objekata, bivakiranje u prirodi, odnosno primjenjivala su se znanja iz teoretskog dijela edukacije.

Izlazak iz jame (foto: Damir Janton)
Izlazak iz jame (foto: Damir Janton)

Kako je kasna zima, odnosno rano proljeće donijelo razne vremenske prilike tijekom ovogodišnje speleološke škole, vikend-tereni održavani su u kišnim, snježnim, ugodnim i iznimno vrućim uvjetima. Unatoč svemu, uz dobro društvo i speleološku atmosferu, školarci su kroz edukaciju stekli potrebna znanja. Naročito u praktičnom dijelu u kojem svi pokazali želju za napredovanjem i na kraju odličan rezultat, kao i snalažljivost i samostalnost u kretanju po podzemnim objektima. Na zadnjem terenu u jami Ledenica u Donjem Poloju, održan je praktični i usmeni dio ispita. Svi školarci uspješno su položili ispit prema pravilima Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza i stekli naziv speleološkog pripravnika.

Alles zusammen (foto: Roman Leopold)
Alles zusammen (foto: Roman Leopold)

Novi speleološki pripravnici su:

  1. Ivančević Marina
  2. Nemčić Mihael
  3. Perković Ivor
  4. Perović Ivan
  5. Tovarović Tea
  6. Vranješ Teuta

Piše: Velimir Ivačić