10. SPELEOLOŠKA ŠKOLA SK OZREN LUKIĆ

piše: Darko Rubić

U razdoblju od 16.3.-26.4.2017. održana je jubilarna 10. Speleološka škola u organizaciji Speleološkog kluba Ozren Lukić. Na školi je sudjelovalo 6 školaraca, pod budnim okom 5 instruktora i 4 demonstratora. Uz njih su sudjelovali i drugi članovi kluba te članovi iz drugih speleoloških udruga, uglavnom kao predavači. Voditelj škole bio je Damir Janton.

Instruktori i polaznici speleološke škole 2017. (foto:arhiva SKOL-a)

Pohađatelji speleološke škole odslušali su ukupno 23 predavanja u 6 termina. Predavanja su održana na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu, a teme su bile iz područja speleologije, drugih znanosti i znanstvenih disciplina vezanih uz speleologiju kao što su geologija i hidrogeologija, iz područja boravljenja i kretanja u prirodi, ustrojstvu speleologije u Hrvatskoj i svijetu, značaju speleologije itd.

Učenje čvorova (foto:Damir Janton)

Postupak izrade tirolske prečnice (foto:arhiva SKOL-a)

Uz predavanja održao se i terenski dio nastave podijeljen na 2 jednodnevna i 4 dvodnevna terena. Tako da su školarci svoje prve speleološke korake napravili u Veternici i isprobali SRT tehnike na Gorskom zrcalu. Uz to još smo posjetili Loza jamu i Senzualnu jamu, Kojinu jamu, Sustav Matešićeva-Popovačka i Rokinu bezdanu, dok se praktični i usmeni dio ispita održao na Jami Ledenici.

Tehnike kretanja po užetu nijednom školarcu nisu predstavljale problem… (foto: Damir Janton)

Svi školarci uspješno su položili ispit prema pravilima Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza i stekli naziv speleološkog pripravnika.

Novi pripravnici Skol-a su:

  1. Capjak Julija
  2. Čavka Ivan
  3. Kovačević Marko
  4. Lisica Karlo
  5. Penava Zvonimir
  6. Šarc Filip

Također potrebno je pohvaliti ovogodišnje školarce jer su pokazali veliku zainteresiranost za speleologiju, izrazitu koncentriranost i sposobnost izvršenja svih zadataka te slogu i spremnost za organizaciju samog kampa te kuhanja hrane. Još jednom im svima čestitamo te naglašavamo da se od njih puno očekuje kroz naredne godine.

….kao ni savladavanje suženja (foto:arhiva SKOL-a)