Zimski uspon “Božić u Alpama”

Piše: Matea Šmintić

Nakon još jedne radne i uspješne špiljarske godine, trideset SKOL-ovaca i članova uže obitelji zaputili su se u Alpe provesti vikend u snijegu i dobrom društvu.

Na avanturu u smjeru planinarskog doma na Kofcahu krenulo se 17.12. u popodnevnim satima. Zbog obilja snijega pristup domu autom bio je nemoguć pa smo do doma pješke stigli u ranu ponoć. Tijekom noćnog uspona iskusili smo vrhunske vremenske uvjete i odličnu vidljivost. Nakon kratkog i odgovornog druženja nas 17 udobno se smjestilo u spavaone doma kapaciteta 40.

Noćni uspon
Foto: Filip Šarc

U subotu ujutro nakon doručka, opsežnog pakiranja i montiranja opreme uputili smo se na uspon na Veliki vrh.

Pentranje!
Foto: Matea Šmintić

Već nakon prvih 10 minuta spontano smo se podijelili u 4 ekipe i tako, svatko svojim tempom, penjali prema grebenu.
Nakon sat i pol zahtjevnijeg uspona, napravili smo kratku šećer pauzu te se dio ekipe okrenuo istim putem natrag prema domu.

Ostatak ekipe je do Velikog vrha stigao za dodatnih cca sat vremena. Na 2088m pogled je isti kao i na grebenu al’ puše hladni vjetar pa smo okinuli samo 200 fotki i krenuli nazad.

Chill na Velikom vrhu
Foto: Luka Šikić


Na povratku prema domu ugodno nas je iznenadio ostatak društva koje je to jutro stiglo na Kofcah. Nakon kratke stanke za pusice i čaj zajedno smo se uputili nizbrdo.

Puse uz put
Foto: Nina Trinajstić

Tik prije zalaska sunca stigli smo do doma gdje nas je s kuhanim vinom, pivicama i ostalim osvježenjima po izboru dočekala vesela družina.

Influencer Janton
Foto: Matea Šmintić

Doživljaji s uspona prepričavali su se i uglazbljivali dugo u noć sve dok tada već umorni špiljari nisu legli na počinak na kreativnim mjestima.

Nedjeljno jutro proletilo je uz kavu i vrhunska jajca s čvarcima nakon čega se dio ekipe zaputio na ručak na Bled a drugi dio uživao na Kofcahu do posljednjih zraka sunca.

Do iduće avanture pozdravljamo Vas uz SKOL-ov hit: “Božić u Alpama”.

Orkestar na Kofcahu
Foto: Jelena Prokop