Summer School on Speleothem Science, Sao Paulo, Brazil

Piše: Iva Palatinuš

Dugo iščekivani, peti po redu „Summer School on Speleothem Science, S4“ ove godine održan je u Brazilu, u periodu od 6. do 13. kolovoza. Priliku za sudjelovanje na ovogodišnjem S4 dobili su i članovi našeg kluba Filip Šarc i Iva Palatinuš kojima je speleologija, osim hobija, ujedno i sastavni dio posla. Ljetna škola, iako je u Brazilu bila zima, osmišljena je u dva dijela. Prvi dio održan je na Institutu za geoznanosti Sveučilišta u Sao Paulu gdje su bila predavanja i radionice koje su i ove godine vodili neki od vodećih stručnjaka u području znanosti o speleotemama. Neki od njih su prof. Francisco Cruz, prof. Haiwei Zhang, dr. Hubert Vonhof, prof. Kathleen Johnson, dr. Andrea Borsato, prof. Nicolas Strikis, dr. Augusto Auler i mnogi drugi. Nakon stručnjaka, red je došao i na sudionike, studente, koji su predstavili rezultate svojih istraživanja u obliku posterskog izlaganja.

Filip i Iva sa svojim posterima
foto: S4 arhiva

Nakon tri vrlo dinamična dana u Sao Paulu, ispunjena izvrsnim predavanjima i radionicama, odličnim društvom i još boljom hranom, došlo je vrijeme za drugi dio putovanja, onaj kojem su se svi najviše veselili – džungla!  

PETAR – Parque Estadual Turistico do Alto Ribeira državni je park i dio UNESCO svjetske baštine, smješten na jugoistočnoj padini Paranapiacaba planinskog lanca, u Atlantskoj šumi. Ovo područje osim što je značajno zbog svoje biološke raznolikosti, bogato je i speleološkim objektima impresivne morfologije.

Tijekom četverodnevnog posjeta parku PETAR obišli smo šest turističkih špilja: Caverna do Couto, Caverna Laje Branca, Caverna do Morro Preto, Caverna de Santana, Caverna Alambari de Baixo i Caverna do Diabo. Uz fotke u prilogu, riječi su suvišne. 🙂

Caverna do Couto
foto: Iva Palatinuš
‘Cave bacon’, Caverna de Santana
foto: Iva Palatinuš

Događaji poput S4 izvrsna su prilika za učenje i stjecanje novih prijateljstava te sklapanje suradnji sa stručnjacima i kolegama iz cijelog svijeta. Zahvaljujući odličnoj organizaciji, s drugog kraja svijeta vraćamo se s toliko lijepih uspomena da smo već zaboravili na propušteni let i zakašnjelu prtljagu na povratku kući. 🙂