Speleološka ekspedicija ‘Srednji Velebit 2016’

U razdoblju od 18.-26.lipnja 2016. godine održana je speleološka ekspedicija ‘Srednji Velebit 2016’ u organizaciji Speleološkog kluba Ozren Lukić iz Zagreba. Ovogodišnja je ekspedicija nastavak prošlogodišnje kada je istraženo 17 speleoloških objekata, a u nekima od njih ostala je perspektiva za daljnje istraživanje. Također, od prošle je godine ostalo i nekoliko speleoloških objekata koji uopće nisu istraženi.

Rezultat ove ekspedicije su dovršena istraživanja u jami Snjeguljac, jami Fikserici i jami Kiflici. Uz njih, istražena su i 24 nova speleološka objekta, a u nekoliko njih treba nastaviti istraživanje. Valja izdvojiti jamu Obitl u kojoj se došlo do 62m dubine te nastavlja horizontalno i penjevima. Tri su speleološka objekta istražena i topografski snimljena na području Štirovače u suradnji s djelatnicima NP Sjeverni Velebit.

prema jami u Vrbanskoj dulibi
prema jami u Vrbanskoj dulibi (foto: Neven Korač)

U nekoliko se speleoloških objekata provodilo geološko i biospeleološko istraživanje, te su uzimani uzorci. O rezultatima tih istraživanja morat će se pričekati još nešto vremena, nakon što uzorci prođu obradu.

Kroz kamp, koji je ove godine bio smješten 2km sjeverno od Kugine kuće, na području Barica blizu glavne Velebitske ceste prošlo je 23-oje ljudi iz 4 speleološke udruge (SKOL, HBSD, SU Estavela i SO Velebit). Voditelj ovogodišnje ekspedicije bio je Damir Janton.

jama Nevjernica (foto: Damir Janton)
jama Nevjernica (foto: Damir Janton)

Ovogodišnja je ekspedicija bila organizirana uz veliku pomoć donatora i sponzora. Ovim putem želimo zahvaliti na velikoj financijskoj pomoći Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu, te Geoaqui d.o.o., Zagrebačkoj pivovari, pivovari ‘Ličanka’, sirani ‘Runolist’, Jamnici d.d., Red Bull Adria d.o.o. i PIP-u.

Ovim putem želimo najaviti da će Speleološki klub Ozren Lukić nastaviti istraživati na području Srednjeg Velebita, jer osim što se u nekoliko speleoloških objekata treba nastaviti istraživanje, pronađeni su i novi speleološki objekti, a veliki dio područja još treba rekognoscirati. Također će se nastaviti sustavna geološka i biospeleološka istraživanja u novim objektima.

ekipa prvog dijela ekspedicije (foto: Nina Trinajstić)
ekipa prvog dijela ekspedicije (foto: Nina Trinajstić)

Ostatak slika pogledajte u galeriji.

 

piše: Damir Janton