Mini speleološka ekspedicija „Tramuntana 2016“

Speleološka ekspedicija „Tramuntana 2016“ trajala je u razdoblju od 11.8. do 15.8.2016. na području sjevernog dijela otoka Cresa, poznatog po imenu Tramuntana, u organizaciji Speleološkog kluba Ozren Lukić iz Zagreba.

Zašto baš Tramuntana i kako smo se tamo našli? Naš dragi prijatelj Tomislav Bandera Anić (Tomi) javio nam je da je u sklopu svojih planinarskih pohoda naišao na moguće objekte. On živi u Ivanju, najsjevernijem naseljenom mjestu na otoku Cresu, te je dobro upoznat s tim područjem.

cres1
Tramuntana – Ivanje (foto: T.Bandera Anić)

Prva prilika za istraživanjem ukazala se za Božić koji je donio poklone u obliku novih speleoloških objekata. Tomijevo vodstvo i nova rekognosciranja otkrila su 6 novih objekata. Zbog nedovoljnog broja ljudi na prvom terenu nije bilo moguće istražiti objekte. Prilika za istraživanjem pojavila se u veljači kada su istražena dva objekta: Prva jama i Jama Konac (koja je tada i pronađena).

Tramuntana – Ivanje (foto: T.Bandera Anić).
Tramuntana – Ivanje (foto: Nina Trinajstić).

Znatiželja vezana za šumovitu i mističnu Tramuntanu se nastavila, činjenica da je na tom području davno otkrivena jama Čampari dubine 100m u kojoj su pronađeni kosturi špiljskih medvjeda, dodatno nas je motivirala da nastavimo s istraživanjem. Na naše upit speleološkom klubu Samobor koji je ranije istraživao na području Cresa dobili smo odgovor da nisu istraživali Tramuntanu jer da nisu bili u mogućnosti pronaći nikoga domaćeg da dobiju neke smjernice. To je bila izvrsna prilika za nas koji smo imali tu prednost, te je tako pao dogovor za organiziranje ekspedicije „Tramuntana 2016“.

Predakcija za ekspediciju krajem srpnja donijela je nove objekte te je sada bilo poznato 7 objekata koje je trebalo istražiti na kampu.

Brzo je stigao 11.8. i krenuo je prvi dan kampa. Kamp je bio smješten na području napuštenog sela Srednji, gdje se i inače organiziraju natjecanja i kampovi, pa nismo ostavili dodatan utjecaj na tom području.

Prostor za druženje i prostor za spavanje (Foto: Gregor Kervina)
Prostor za druženje i prostor za spavanje (Foto: Gregor Kervina)

Na kampu je bio 31 sudionik od toga je bilo članova iz 6 speleoloških udruga: Speleološki klub Ozren Lukić, Speleološki odsjek „Velebit“, Speleološka udruga „Estavela“, Speleološko društvo „Istra“, Hrvatsko biospeleološko društvo i  Speleološki odsjek „Željezničar“. Osim članova speleoloških udruga na kampu su bili i gosti zaljubljenici u prirodu koji su pomogli u rekognosciranju i funkcioniranju kampa.

Veliki odaziv na kampu značio je i veliki uspjeh same ekspedicije, u 3 dana istraženo je 19 novih objekata, te se spustilo u ranije poznati objekt Čampari da bi se fotografirao.

Jama Čampari, špiljski dio najdulje jame Tramuntane – 100m (foto: Gregor Kervina)
Jama Čampari, špiljski dio najdublje jame Tramuntane – 100m (foto: Gregor Kervina)
Vertikala u jami Čampari (foto: Dario Maršanić)
Vertikala u jami Čampari (foto: Dario Maršanić)

Od 21 objekt do sada odrađen od strane SKOL-a, 4 objekta su špilje, a 17 objekata jame. Dubine jama kreću se između 10 i 30m, a duljine špilja oko 10m. Svi pronađeni objekti su jednostavni i manjih dimenzija. U nekoliko objekata rađena su biospeleološka i geološka istraživanja. Rezultati istraživanja znati će se kasnije nakon obrade podataka.

Ispunjavanje zapisnika i izvještaje (foto: G.Kervina)
Ispunjavanje zapisnika i izvještaje (foto: Gregor Kervina)

Najveći interes mještana bio je za jamu Velehov u blizini sela Ivanje za koju se vežu nesretne priče, te priča o velikoj dubini jame. Dubina tog objekta je 32m i to je najdublji objekt ove ekspedicije.

Jama Velehov, pogled s dna prema ulazu (foto: A.Bakšić)
Jama Velehov, pogled s dna prema ulazu (foto: Ana Bakšić)

Drugi objekt koji je bio tema priča mještana je Jamina Vazmineš, koja se nalazi između kuća napuštenog sela Vazmineš. O toj „špilji“ se pričalo da su svinje iz sela znale pobjeći u špilju i izaći 100m dalje.  Da bi mještani spriječili svinje da bježe zatrpali su ulaz i sam objekt kamenjem. Nakon istraživanja Jamine pokazalo se da je to jama sa špiljskim ulazom koji je pun kamenja, te se kroz uski dio može proći do vertikale i drugog dijela bogatog sigama i špiljskim ukrasima. U dijelu nakon vertikale nađeno je puno kostiju manjih životinja, moguće svinja o kojima su pričali mještani. Nije pronađen izlaz nakon vertikale, pa mislimo da svinje ipak nisu kasnije izašle, na što dodatno upućuju i kosti na dnu jame 🙂 .

Jamina Vazmineš, prolaz kroz suženje u vertikalu i detalj sa dna vertikale (foto:V.Ivačić)
Jamina Vazmineš, prolaz kroz suženje u vertikalu i detalj sa dna vertikale (foto: Velimir Ivačić)
Jamina Vazmineš, detalj s ulaza (foto: G.Kervina)
Jamina Vazmineš, ulaz (foto: Gregor Kervina)

Osim speleološkog dijela ekspedicije „Tramuntana 2016“, vrijeme kampa mnogi su iskoristili i za druge aktivnosti: planinarenje, kajakarenje, razgledavanje mjesta Beli i Lubenici, te kupanje.

Pohod na Lubenice (foto: Tibor Bali)
Pohod na Lubenice (foto: Tibor Bali)
Kajakom na Plavnik (foto: Edo Vričić)
Kajakom na Plavnik (foto: Edo Vričić)
Perzeidi na Tramuntani :) (foto:G.Kervina)
Perzeidi na Tramuntani 🙂 (foto: Gregor Kervina)

Voditelji ekspedicije bili su Velimir Ivačić i Nina Trinajstić, koji su zajedno s mještanima Tramunatne Tomijem i Liviom uspjeli organizacijski posložiti kamp. Da bi bili u mogućnosti organizirati ekspediciju i krenuti u ovaj istraživački pohod pomogli su  nam naši donatori: Jadrolinija, PPK Karlovac, Kuća vina Ivan Katunar, Šafram d.o.o., Jamnica d.d. i Red Bull Adria d.o.o..

Ovo nije kraj speleoloških istraživanja Tramuntane, ona su tek počela i otvorila su nam brojne terene koje treba pregledati i istražiti. Već su počele padati ideje o zimskim istraživanjima na Tramuntani, u periodu kada su nam ostala područja nedostupna zbog snijega i hladnoće.

Vidimo se ubrzo opet na predivnoj Tramuntani!!!!

piše: Nina Trinajstić