Speleo vikend na Plitvicama

PIŠE: Damir Janton

Članovi SKOL-a proveli su vikend od 9. do 10. svibnja na Plitvicama u sklopu projekta ‘Istraživanje i otkup standardiziranih podataka o speleološkim objektima u Nacionalnom parku Plitvička jezera’.

S obzirom na to da članovi SKOL-a do sada nisu provodili istraživanja na području NP Plitvička jezera, ovaj smo vikend išli s ciljem upoznavanja našeg sektora u vidu pristupa području i konfiguracije terena. Za početak smo odabrali istočni dio sektora, područje padina Bijelog i Jelenskog vrha u smjeru Špejarovih lugova.

Devet članova Kluba otišlo je na teren podijeljeno u dvije ekipe. Locirali smo pet objekata niske vjerojatnosti pronađenih LIDAR tehnologijom i ustanovili da svi zadovoljavaju kriterije speleoloških objekata. Osim njih, rekognosciranjem smo pronašli i neistraženi jamski objekt označen na topografskoj karti.

Istražili smo i topografski snimili ukupno pet speleoloških objekata. Svi istraženi objekti su jame, dvije duboke 30-ak metara, jedna nešto više od 15 a dvije oko 6-7 metara. Svi su objekti označeni i fotodokumentirani što je i jedan od uvjeta provođenja ovog projekta.

Bilo je lijepo nakon više tjedana pauze vikend provesti u prirodi. Teren i objekti ovog tipa dobar su način za lagani povratak u špiljarsku formu koja će nam s nadolazećim mjesecima svakako trebati.

Sudionici ovog terena bili su: Julija Capjak, Velimir Ivačić, Damir Janton, Marko Kovačević, Roman Leopold, Mihael Nemčić, Zvonimir Penava, Natalija Sudar i Dora Šercar.