Skup speleologa Hrvatske 2023.

Piše: Karla Štiberc

Dolaskom zime i zahladnjenja polagano su se slegli i dojmovi ovogodišnjih speleoloških aktivnosti koje su opsežno prezentirane na Skupu speleologa Hrvatske održanom u Čakovcu od 24. do 26. studenog 2023. Skup je održan u organizaciji Speleološke udruge „Međimurje“ iz Čakovca, pod pokroviteljstvom Komisije za speleologiju HPS-a, Hrvatskog speleološkog saveza, Zagrebačkog speleološkog saveza, Istarskog speleološkog saveza i Grada Čakovca. Od 209 sudionika Skupa, 26 su činili veseli članovi SKOL-a.

Okupljanje sudionika počelo je već u petak, a u subotu ujutro službeno je otvoren Skup, nakon čega su uslijedila četiri bloka predavanja. Čast izlaganja prvog predavanja pripala je našem Damiru Jantonu koji je predstavio Speleološku ekspediciju „Srednji Velebit 2023.“ održanu u kolovozu u organizaciji našeg Kluba. Uslijedilo je prezentiranje hvalevrijednih rezultata istraživanja i ekspedicija drugih speleoloških udruga i klubova.

Otvaranje Skupa (foto: N. Trinajstić)

Na Skupu su prezentirane brojne i raznolike teme što još jednom pokazuje kvalitetu rada speleološke zajednice u Hrvatskoj, međunarodnu suradnju i praćenje razvoja suvremenih tehnologija te njihovo uklapanje i u speleološku djelatnost. To uključuje korištenje mjernih instrumenata za topografsko snimanje objekata, korištenje umjetne inteligencije u speleologiji, 3D izmjere i modele, suvremene aplikacije i slično. Naša mlada pripravnica Iva Palatinuš predstavila je dio rezultata dobivenih radom na projektu UNLOCK-CAVE u obliku predavanja:

  • Sige kao paleoklimatski arhivi: primjer Nove Grgosove spilje
Skup 2023
Predavanja (foto: D. Janton)

Osim predavanja, neki su rezultati predstavljeni i u posterskom obliku:

  • F. Šarc, S. Šuica, N. Trinajstić: Željezoviti speleotemi slapa kraj Varaždinskih toplica
  • N. Trinajstić, G. Žauhar, P. Valić, F. Šarc, M. Čargonja, D. Mekterović, D. Mance: Radon concentration in Šparožna pećina and Biserujka
Posteri (foto: N. Trinajstić)

Tijekom cijelog dana bila je otvorena izložba speleofotografija i Speleo Film Festival 2023. Dan je zaključen, sada već tradicionalnom, 2. u nizu Speleoalkom. Iako u hladne večernje sate, više od 20 alkara testiralo je svoje sposobnosti ciljanja alke, a naša Vanja je odnijela i nagradu za 3. mjesto osvojivši 1 punat!

U nedjelju ujutro održali su se sastanci krovnih speleoloških organizacija, a u popodnevnim satima izlet u Spomen dom rudarstva – Cimper, Interpretacijski centar o rudarstvu na širem području Murskog Središća.

Veliko hvala organizatorima ovogodišnjeg Skupa speleologa Hrvatske, Speleološkoj udruzi “Međimurje”, kao i svim njihovim pomoćnicima.

Speleološkoj udruzi Međimiruje ujedno želimo i sretan 10. rođendan!

Zbornik sažetaka