SKOL na skupu speleologa 2016. u Karlovcu

U razdoblju od 18.-20. studenog 2016. godine održan je skup speleologa Hrvatske, ovaj puta u Karlovcu. Skupu je prisustvovalo preko 200 sudionika iz većine domaćih speleoloških udruga te iz inozemstva. Organizator skupa bilo je Speleološko društvo Karlovac koje je ovom prilikom slavilo 20 godina postojanja kluba. Suorganizatori skupa bili su Speleološko društvo Ursus spelaeus, Speleo Osmica, Speleološko društvo Đula-Medvedica i Speleološko društvo Veles. Pokrovitelji skupa bili su Hrvatski speleološki savez, Komisija za speleologiju HPS-a i Šumarska i drvodjelska škola Karlovac uz potporu Grada Karlovca, Turističku zajednicu grada Karlovca i Zajednice tehničke kulture karlovačke županije.

Sami skup održao se upravo u Šumarskoj i drvodjeloskoj školi Karlovac gdje su održana sva predavanja, sastanci, štandovi i prezentacije postera, a u sportskoj dvorani bilo je omogućeno spavanje za sve sudionike. Ovogodišnji Skup speleologa bio je dio manifestacije Dani speleologije u Karlovcu 2016. kojom se promovira speleologija kroz niz otvorenih predavanja, izložbi i demonstracija, u razdoblju od 22. 10. – 25. 11. 2016.

karlovac2016_slika-1

Održano je preko 20 predavanja koja su bila podijeljena u 4 bloka: Povijest speleologije i primijenjena speleologija, Biospeleologija, geospeleologija, paleontologija i arheologija, Speleološka istraživanja i ekspedicije – Hrvatska i inozemstvo i Speleološka istraživanja i ekspedicije – Velebit. Prezentirani su stručni posteri, održana je filmska projekcija filmova sa SpeleoFilmFestivala kao i natječaj za najbolju speleo fotografiju. Održane su dvije izložbe – povodom 20 godina rada Speleološkog društva „Karlovac” i 60 godina rada KS HPS.  Održan je i Okrugli stol pod temom: Katastar speleoloških objekata Republike Hrvatske i bibliografska baza kao i sastanci speleoloških organizacija. Također, u subotu u večernjim satima održana je i speleo-olimpijada nakon koje je uslijedio koncert.

Članovi SKOL-a opet su u brojnom sastavu (19) sudjelovali na skupu. Osim samog sudjelovanja članovi su održali dva predavanja i predstavili jedan poster.

karlovac2016_slika-3

PREDAVANJA:

Speleološka ekspedicija Cres, Tramuntana (Nina Trinajstić, Velimir Ivačić)

Speleološka ekspedicija ‘Srednji Velebit 2016’ (Damir Janton)

POSTERI:

Speleološka istraživanja SK Ozren Lukić na području Špehara u općini Bosiljevo (Damir Janton)

Speleološka istraživanja špilja Miljacka i Miljacka V (Sudar V. zajedno sa Rnjak G., Budić M., Jalžić B., Kirin A., Koller K., Kovač-Konrad P.)

Čestitamo organizatorima na sjajno organiziranom skupu te se vidimo na idućem na godinu gdje god bio.

piše: Damir Janton