SKOL na skupu speleologa 2018. u Ogulinu

U razdoblju od 23. do 25. studenog 2018. godine održan je skup speleologa Hrvatske, ovaj puta u Ogulinu. Skupu je prisustvovalo preko 250 sudionika iz većine domaćih speleoloških udruga te iz susjedne Slovenije i BiH. Organizatori skupa bili su Speleološko društvo Đula-Medvedica i Zagrebački speleološki savez. Suorganizatori skupa bili su PDS Velebit, SKOL te HPD Željezničar. Glavni pokrovitelj bio je Grad Ogulin, a supokrovitelji skupa bili su Hrvatski speleološki savez, Komisija za speleologiju HPS-a, Zagrebački speleološki savez te Istarski speleološki savez uz potporu Hrvatskih voda.

Sam skup održao se u  OŠ Ivane Brlić-Mažuranić u Ogulinu gdje su održana predavanja, štandovi i prezentacije postera i većina sastanaka, a u sportskoj dvorani bilo je omogućeno spavanje za sve sudionike.

Održano je preko 30 predavanja koja su bila podijeljena u 5 blokova: Speleološke ekspedicije i istraživanja u Hrvatskoj, Speleološka istraživanja i stručne aktivnosti u Hrvatskoj, Speleološke ekspedicije, istraživanja i stručne aktivnosti u svijetu, Znanstvena istraživanja  i stručne aktivnosti u špiljama te je nakon kratke pauze održan zadnji blok s istom tematikom.  Prezentirani su stručni posteri, održana je filmska projekcija filmova sa Speleo Film Festivala kao i natječaj za najbolju speleo fotografiju. Održana je izložba „Vode podzemlja – tiha voda brege dere“ koja je otvorena 19. studenog u Gradskoj knjižnici u Ogulinu.  Održan je i Okrugli stol pod temom: Katastar speleoloških objekata RH kao i sastanci speleoloških organizacija. Također, u subotu u večernjim satima održana je natjecanje u vezanju čvorova i koncert.

Članovi SKOL-a opet su u brojnom sastavu sudjelovali na skupu. Osim samog sudjelovanja i pomoći u organizaciji članovi su održali četiri predavanja i predstavili jedan poster.

PREDAVANJA:

Speleološka ekspedicija Srednji Velebit 2018. (Damir Janton)

Sudjelovanje na speleološkoj ekspediciji Cambodia 2018 (Ana Komerički, Marijan Marović)

Sudjelovanje na speleološkoj ekspediciji Timor Leste 2018 (Ana Komerički, Marijan Marović)

Geokemijska istraživanja speleoloških objekata Miljacka 1-5 i Miljacka 4 u 2018. godini (Vedran Sudar, Nikolina Kuharić, Natalija Sudar zajedno sa T. Kurečić, D. Grozić, B. Jalžić, A. Kirin, I. Sondi)

POSTERI:

Stratigrafski profil Slovačke jame (Filip Šarc)

Čestitamo organizatorima na sjajno organiziranom skupu te se vidimo na idućem za godinu dana u Pazinu.

piše: Teuta Vranješ