Seminar o zaštiti prirode i speleoloških objekata

Piše: Karla Štiberc

Na sunčanu nedjelju 30. siječnja 2022. u prostorijama HGSS stanice Zagreb (popularna Žica) održao se prvi puta stručni seminar o zaštiti prirode i speleoloških objekata. Seminar je bio otvorenog tipa, a od SKOL-ovaca su se okupili Damir Janton, Roman Leopold, Julija Capjak, Matea Šmintić i Karla Štiberc.

Damir je bio voditelj seminara, a Roman jedan od predavača.
Okupili smo se oko 9 sati, a nakon jutarnje kave i Damirove uvodne riječi započela su predavanja. Prvo predavanje bilo je posvećeno zakonodavnim okvirima vezanim uz speleološku djelatnost te strukturi institucija unutar sektora zaštite prirode zaduženog za speleološku djelatnost. Ukratko smo se upoznali sa zakonima, a uslijedila je otvorena diskusija polaznika seminara o njihovom provođenju, problemima, ali i novim idejama i prijedlozima. Iduće predavanje o načinima sufinanciranja akcija čišćenja speleoloških objekata nastavilo se u istom interaktivnom tonu, a održao ga je Roman. Za kraj seminara održano je predavanje o pripremi, provedbi i ‘reklamiranju’ akcija čišćenja podzemlja koje je uključivalo i upozorenja za provedbu čišćenja te potencijalne novitete za nadolazeće vrijeme čišćenja.
Seminar je završio oko 12:30 sati.

Romica o načinima sufinanciranja čišćenja speleoloških objekata
Foto: D. Janton


Cijeli je seminar bio koncipiran kao dijalog što je polaznicima otvorilo mogućnost postavljanja pitanja, diskusije i dijeljenja iskustava povezanih s ovom temom.

Svi materijali dostupni su na Drive-u Komisije za speleologiju HPS-a


Zahvaljujemo organizatorima i predavačima!

SKOL-ovci željni znanja
Foto: J. Capjak