Seminar o opremanju speleoloških objekata

U organizaciji Komisije za speleologiju HPS-a i domaćinstvu Speleološkog odsjeka PDS Velebit 7.-8.11.2020. godine organiziran je Seminar o opremanju speleoloških objekata. Seminar se održao u Zagrebu na Žici i stijeni Gorsko zrcalo u PP Medvednica.Voditelj seminara bio je Marko Rakovac, instruktor speleologije. Od članova SKOL-a kao  polaznica bila je Agata Poganj, a u ulozi instruktora Damir Janton.

Na seminaru su uvježbavane tehnike opremanja speleoloških objekata, izrada tirolske prečnice i svetog Bernarda; demonstrirano je i tehničko penjanje. Voditelji su obratili pozornost da ponove osnove poput urednosti uzlova i sigurnosnih mjera. Prvog dana korištene su prostorije Žice za izradu sidrišta i devijatora koje su polaznici trebali napraviti pretežito samostalno uz asistenciju instruktora, te su nakon cjelodnevnih vježbi održana predavanja u kojima smo se osvrnuli na sve primijenjene speleološke tehnike. Drugog dana smo vježbu odrađivali na stijeni Gorskog zrcala gdje je cilj bio opremiti i raspremiti vertikalu.

Uz pridržavanje epidemioloških mjera uspješno je i na sveopće zadovoljstvo održan još jedan seminar od strane Komisije za speleologiju HPS-a

Tekst: Agata Poganj

Fotografije: Željko Marunčić