Petrova Gora Star Party 12-13.09.2015.

Uz astronome i zaljubljenike u zvijezde iz svih dijelova Hrvatske, a i šire, sudjelovali smo na Petrova gora star partiju, koji se odražava svakog rujna od 2007.

Univerzalno je oduševljenje koje obuzme čovjeka, bio on astronom ili ne, kada nad njim na nebu bez Mjeseca zasjaju tisuće zvijezda i nadvije se Mliječna staza. Rijetka su mjesta s kojih se takav noćni prizor danas može doživjeti.

petrova0

petrova2

Ogranizator Boris Štromar, predsjednik zagrebačkog astronomskog društva Beskraj, rekao nam je za inicijativu da Petrova gora postane park tame. Bio bi to osmi park tame u Europi i prvi i jedini u Hrvatskoj.

Doživljaju je pridonio i devastirani spomenik posvećenon ustanku naroda Banije i Korduna, ispred kojeg smo postavili šatore.
Remek djelo kipara Vojina Bakića, visoko 37 metara sa kongresnom dvoranom, muzejom, knjižnicom, liftovima, izazivao je političke bure još dok se gradio. Unutrašnjošću dominira nekadašnji građevinski materijal, više od pola inox ploča je skinuto i pokradeno. Ujutro smo se popeli po impozantnom stubištu spomenika iz kojeg se pružaju vidici na okolni krajolik.

petrova3

petrova4

Nakon što je plato spomenika utonuo u protpuni mrak gledajući kroz teleskope uživali smo u pogledu na nebeske objekte, uz zanimljive priče entuzijasta o nebeskom beskraju. Od njih neki i sami izrađuju teleskope, tu je bio i najveći amaterski teleskop u Hrvatskoj, za usporedbu više nego dvostruko veći teleskop od onoga na Zagrebačkoj zvjezdarnici. Kroz njega su se mogle odlično vidjeti maglice poput Helixa, ostaci eksplozija supernova, Uran, Neptun, udaljene galaksije itd.

Iz SKOL-a sudjelovali Velimir Ivačić, Marko Ljubešić, Natalija Sudar i Jelena Prokop.

Piše: Jelena Prokop