Jama kod Rašpora

U  dogovoru sa Speleološkom udrugom „Estavela“ iz Kastva, dogovoren je odlazak u Jamu kod Rašpora.

Rašpor je malo mjesto na sjeveru Istre na Ćićariji u čijoj se neposrednoj blizini nalazi ulaz u jamu. Ta je jama najdublja jama u Istri, sa trenutno istraženom dubinom od -358 m te ukupnom dužinom kanala od preko 5 km, a za vrijeme Austro-Ugarske je držala mjesto najdublje istražene jame na svijetu. Naš cilj bio je istražiti manje pristupačne dijelove te vidjeti imaju li perspektivu za nastavak.

Na samom početku smo se rasporedili u dvije skupine: jedna koja ide istraživati sifon te druga skupina koja ide do novog bivka te će se tamo, po obavljenom poslu, odmoriti prije izlaska.

Pripreme prije ulaska u jamu

Jama kod Rašpora ima špiljski ulaz, no nakon samo stotinjak metara dolazi se do vertikale, koja, uz pokoju platformu i gelender ide do dubine od nekih 280 m. Kako nitko od članova SKOL-a koji su se nalazili na tom terenu nije do tada bio na tolikoj vertikali, pristupili smo joj sa velikim divljenjem i oprezom. Spust je tekao bez problema, uz pokoju provjeru i pitanje kako bi svatko od nas bio potpuno siguran. Na dnu te početne vertikale sreli smo i članove istarskih speleoloških društava koji su upravo izlazili, dok smo mi nastavili prema suženjima i penjevima koji vode do novog bivka. Uz ponešto puzanja i poznatog „gljivljenja“ popeli smo se do jedne dvoranice gdje smo se malo i odmorili. Dalje do bivka dolazi se prolazom koji se naziva Tuba, što dobro opisuje taj kanal oblika cijevi sa glonđama o koje zapinju transportne i time frustriraju i troše snagu. Na sreću, podizali smo atmosferu stalnim pošalicama, što je uvelike pomoglo da ne pokleknemo zbog fizičkog umora.
Nakon 100-tinjak metara Tube, napokon smo stigli do bivka. U bivku se nakon obroka brzo vratila snaga te smo svi bili spremni za nove radne pobjede. Budući da nas je bilo dosta, opet smo podijeljeni u više ekipa, svaka se raštrkala na svoju stranu i počela rješavati upitnike. Uz nova iskustva bušenja i hiltanja vrijeme je brzo prošlo i po prvi puta svatko od nas je imao priliku spavati u speleološkom objektu, što je stvarno bilo neopisivo. Nakon buđenja slijedio je izlazak prema van. Makar fizički naporan, protekao je bez većih problema.

Rezultati samo ovog istraživanja su:

Istraženo i nacrtano je novih 131 metar meandra Rikverc, prvog dolaznog meandra iza Slovenskog i Hrvatskog sifona; nastavljeno je proklesavanje meandra iznad Pseudobivka, tehničko penjanje dimnjaka u Dolenja Vasi iza Tube; proklesan je kraj Meandra Zvonkinog iskustva, koji se nastavlja, te je uređen bivak u Novom dijelu koji sad može primiti preko 10 speleologa. Nova stvarna duljina Jame kod Rašpora iznosi 5504 m, horizontalna 4604 m te dubina ostaje na -358 m.

( Izvor Facebook Speleološke udruge „Estavela“ https://www.facebook.com/speleoloska.udruga.estavela?fref=ts )

Članovi SKOL-a koji su sudjelovali: Nina Trinajstić, Jelena Prokop, Ana Kamenski, Velimir Ivačić, Marko Ljubešić.
Hvala Estaveli na pozivu te se radujemo daljnoj suradnji između klubova.

Piše: Marko Ljubešić