SKOL na skupu speleologa 2019. u Pazinu

U razdoblju od 22. do 24. studenog 2019. godine održan je skup speleologa Hrvatske, a ove godine održavao se u Pazinu. Skupu je prisustvovalo oko 200 sudionika iz većine domaćih speleoloških udruga te iz susjedne Slovenije i BiH. Organizatori skupa bili su Speleološko društvo „Istra“ Pazin  i Zagrebački speleološki savez. Suorganizatori skupa bili su SK Samobor, SD Buje i SK Ursus Speleaus. Pokrovitelji su bili Grad Pazin te Hrvatski speleološki savez,  Komisija za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza, Istarski speleološki savez i Jama Baredine.

Sam skup održao se u Gradskoj sportskoj dvorani u Pazinu gdje su održana predavanja, štandovi i prezentacije postera te izložba fotografija, a u sportskoj dvorani bilo je omogućeno spavanje za sve sudionike.

U petak 22.studenog održana je program interaktivnih radionica za djecu, vrtiće i škole „Istraživači 21 stoljeća“ na kojoj je sudjelovalo i nekoliko naših članova koji su održali radionicu „Mala škola speleologije“ na kojoj su djeci demonstrirali speleološke tehnike i opremu te približili speleološke aktivnosti mlađem uzrastu.

Održano je 30 predavanja koja su bila podijeljena u 6 blokova: Speleološke ekspedicije i istraživanja u Hrvatskoj koji su bili tema prva dva bloka predavanja, Djelatnost speleoloških organizacija, nakon kojih je održana pauza za ručak te se nastavilo sa četvrtim blokom Speleološke ekspedicije, istraživanja i stručne aktivnosti u svijetu, Znanstvena istraživanja  i stručne aktivnosti u špiljama te su tijekom cijelog dana prezentirani i stručni posteri. Održane su izložbe „Pazinska jama“, „Vode podzemlja“ i „Istraživači hrvatskog podzemlja“ koje su otvorene 22. studenog u Spomen domu u Pazinu.  Održan je i okrugli stol o problemima u Pazinčici i Pazinskoj jami, okrugli stol o rješavanju problema ilegalnih odlagališta otpada u speleološkim objektima kao i okrugli stol o Hrvatskom speleološkom katastru. U sklopu skupa održane su i filmske projekcije filmova sa Speleo Film Festivala.

U subotu u večernjim satima održan je Speleopoligon u kojem je sudjelovalo petnaestak ekipa iz svih dijelova hrvatske i susjednih zemalja, a pobjednicima (i posljednjima) su dodijeljene prigodne nagrade. Nakon toga je lokalni bend održao koncert.

Članovi SKOL-a opet su u brojnom sastavu sudjelovali na skupu. Osim samog sudjelovanja su održali 3 predavanja te predstavili jedan poster.

PREDAVANJA:

Speleološka ekspedicija „Srednji Velebit 2019.“ (Damir Janton)

Pet godina sustavnih speleoloških istraživanja srednjeg Velebita u organizaciji Speleološkog kluba Ozren Lukić (Damir Janton, Nikola Pletikosić)

Stratigrafski profil Slovačke jame (Filip Šarc)

POSTERI:

Preliminarna istraživanja mikrobioloških, geokemijskih i geoloških karakteristika sedimenata i vode špilje Bačva  (Nina Trinajstić i dr.)

Čestitamo organizatorima na sjajno organiziranom skupu te se vidimo iduće godine u Zagrebu

piše: Teuta Vranješ