9. Speleološka škola SK Ozren Lukić – Speleoškola 2016

9. po redu speleološka škola u organizaciji SK Ozren Lukić održana je u razdoblju od 10. ožujka do 24. travnja 2016. godine. Škola se i ove godine odvijala u dva segmenta, teoretskog i praktičnog dijela edukacije. Teoretski dio odvijao se u obliku predavanja. Školarci su u sedam blokova predavanja odslušali dvadeset različitih tema iz područja speleologije i aktivnosti vezanih uz nju. Slušali su o povijesti speleologije i matičnog kluba, učili osnove prve pomoći, HGSS-u i spašavanju, o osnovama snalaženja u prirodi poput orijentacije, bivakiranja, planinarske i speleološke opreme, uzlova i njihove primjene, te razne aspekte speleoloških istraživanja te znanosti vezani uz njih popu geologije, biospeleologije, arheologije i sl.

ulaz u jamu Trijamu
ulaz u jamu Trijamu (foto: Nina Trinajstić)
Gorsko Zrcalo prva vježba na užetu
Gorsko Zrcalo (foto: Vedran Sudar)

 

Od praktičnog dijela u pet vikenda održana su dva jednodnevna i četiri dvodnevna terena gdje su školarci učili o kretanju i ponašanju u podzemlju, bivakiranju u prirodi i speoelo objektu, klasičnim i DED tehnikama na užetu, osnovama topografskog snimanja i opremanja speleoloških objekata. Za održavanje tih terena ove smo godine odabrali špilju Veternicu na Medvednici, Gorsko Zrcalo također na Medvednici, jamu Trijami i Loza jamu u Špeharima, Jamu Mandelaju u Oštarijama, špilju Tounjčicu kod Tounja, Jopićevu špilju kod Krnjaka te špilju Ledenicu kod Primišlja gdje je održan i ispit iz praktičnog dijela. Za kraj je posjećen i špiljski sustav Matešićeva-Popovačka špilja kod Slunja gdje su školarci po prvi puta prolazili i djelomično potopljen speleološki objekt. Osim vikend izleta školarci su i svaku srijedu na tunelu u Gračanima mogli dodatno uvježbavati DED tehnike te prolaziti zahtijevnije poligone na užetu.

školarci i instruktori u Špeharima
školarci i instruktori u Špeharima (foto: Nina Trinajstić)

Od petero polaznika speleološke škole četvero je uspješno položilo i usmeni i praktični dio ispita. Naziv speleološkog pripravnika stekli su:

  1. Japelj Luka
  2. Knež Igor
  3. Murgić Mirko
  4. Rubić Darko

piše: Damir Janton