“Tramuntana – Čarobna šuma”, Zimska istraživanja otoka Cresa

Nakon duže pauze vraćamo se na istraživanja na otoku Cresu, točnije na sjeverni dio otoka – Tramuntanu. Područje drugačije od ostatka otoka po gustim šumama hrasta i kestena, brojnim lokvama, starim boksitnim kopovima te najvišem grebenu otoka s vrhovima Gorice (648 mnm) i Sis (638 mnm).

Da, moralo je biti nešto malo čudno i drukčije čim SKOL ide tamo 🙂.

Istraživanja Tramuntane započeli smo 2015. godine s Tomijevim pozivom i nagovaranjem da moramo doći na to čarobno mjesto vidjeti neke neobične ulaze u jame koje je pronašao prilikom svojih šetnji. Eto, tako je krenulo… Pa su uslijedili vikend tereni, ekspedicija, a onda i velika akcija čišćenja zagađenih speleoloških objekata “Advent u smeću” u prosincu 2021. godine. Osim uspješno odrađene akcije čišćenja, te su godine pronađena i četiri nova objekta prilikom rekognosciranja -> sasvim dovoljno da se SKOL-ovci odluče za organizaciju novog istraživanja!

Jedan mirni četvrtak u klubu, negdje oko ponoći, i krene razgovor o ljepotama speleologije koji je završio unosom datuma terena na Cresu u Google kalendar. Zapisano je, ide se!

Od 3. do 5. veljače 2023. organiziramo speleološka i stručna istraživanja na području Tramuntane. 

U petak navečer ekipa speleologa iz Zagreba i Rijeke okupila se u Centru za posjetitelje i oporavilištu za bjeloglave supove Beli kojim upravlja Javna ustanova “Priroda”. Centar ima spavaonice i veliku dvoranu te je savršeno mjesto za istraživače koji rade na području Tramuntane.

Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli - velika predavaona (foto: Nina Trinajstić)
Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli – velika predavaona
(foto: Nina Trinajstić)

U subotu se nalazimo s ostatkom ekipe, te nas 30 kreće prema speleološkim objektima. Podijelili smo se u 7 ekipa kojima je cilj bio istražiti nove objekte i/ili napraviti stručna istraživanja u starim objektima. 

U suradnji sa Znanstveno edukacijskim centrom Višnjan i uz nadobudne članove SKOL-a dogovoreno je da se naprave preliminarna mikrobiološka istraživanja u objektima koji su očišćeni od zagađenja, zabilježe pojave živih organizama uz vodstvo naših biologica, te naprave geološka uzorkovanja sedimenata iz četiri speleološka objekata u cilju daljnjih istraživanja potencijalnih zagađenja mikroplastikom i/ili provenijencije klastičnih sedimenata koja će se provoditi zajedno s kolegama geolozima. Osim toga u dva objekata su napravljena mjerenja mikroklimatskih parametara (temperature i vlage) te mjerenja koncentracije radona koja se provode u suradnji s Fakultetom za fiziku Sveučilišta u Rijeci.

Kako je to izgledalo na terenu:

Jame Frižider i Zorbo

Objekti koji su očišćeni u sklopu akcije čišćenje ponovno su posjećeni kako bi se provjerilo jesu li još uvijek aktivna odlagališta otpada, te kako bi se napravila mikrobiološka uzorkovanja (bris stijene i zraka) i uzorkovanja sedimenta da se provjeri ima li ostataka mikroplastike, te biospeleološki pregled.

Biološka i geološka uzorkovanja u jami Frižider (foto: Karmen Jakovina)
Biološka i geološka uzorkovanja u jami Frižider
(foto: Karmen Jakovina)
Uzimanje brisa stijena na ulaznom djelu jame Zorbo (foto: Karmen Jakovina)
Uzimanje brisa stijena na ulaznom djelu jame Zorbo
(foto: Karmen Jakovina)

Jama Čampari – prva ekipa

Dio ekipe detaljno je istražio ulazni dio jame Čampari koja je ujedno i najdublja jama na Tramuntani sa – 101 m dubine. Uzimao se bris stijene, uzorci sedimenta i stijena, te su se postavile petrijeve posudice s agarom za uzorkovanje zraka.

Postavljanje petrijevih zdjelica za uzorkovanje u jami Čampari (foto: Denis Saganić)
Postavljanje petrijevih zdjelica za uzorkovanje u jami Čampari
(foto: Denis Saganić)
Uzorkovanje sedimenta i uzimanje brisa stijene vođeno Ivom i Lastom u jami Čampari (foto: Mia Jović)
Uzorkovanje sedimenta i uzimanje brisa stijene vođeno Ivom i Lastom u jami Čampari
(foto: Mia Jović)
Šefice u jami Čampari (foto: Patricia Dragičević)
Šefice u jami Čampari
(foto: Patricia Dragičević)

Jama Čampari – druga ekipa

Druga Čampari ekipa krenula je preko užeta u dubine ove posebne jame. Došli su do dubine od 30 m, fotografirali objekt i istraživanje te napravili uzorkovanja sedimenta i uzeli briseve stijena.

Opremanje vertikale u jami Čampari (foto:Denis Saganić)
Opremanje vertikale u jami Čampari
(foto:Denis Saganić)
Uzimanje uzoraka na donjim etažama jame Čampari (foto: Denis Saganić)
Uzimanje uzoraka na donjim etažama jame Čampari
(foto: Denis Saganić)

Jame Lu i Mar

Tomi nas već duže poziva da dođemo jer je pronašao novu jamu na Tramuntani, ali kako logistički nije najlakše doći do Cresa, morao je malo pričekati. Isto tako, dok je čekao ekipu (koja je kasnila zbog organizacijskih problema) u subotu, pronašao je još jednu jamu. Tako da je ekipa, umjesto planirane jedne jame, istražila dva nova objekta oko sela Petričevi – dubine 23 m i 6 m.

Tomi u istraživanju nove jame (foto: Velimir Ivačić)
Tomi u istraživanju nove jame
(foto: Velimir Ivačić)
Topografski nacrt jame Mar (nacrt uredila: Karla Štiberc)
Topografski nacrt jame Mar
(nacrt uredila: Karla Štiberc)

Jama na Volti

Ličko je na akciji čišćenja u ranije istraživanoj Jami na Volti vidio potencijal za daljnji nastavak uz malo proširivanja, te je poveo ekipu da dovrše istraživanje. Ekipa je uspješno prošla dalje i istražila objekt do dubine od 37 m. 

Jamu su ranije istraživali Speleološki klub “Samobor” i Speleološka udruga “Estavela”.

Istraživanje jame na Volti (foto: Dora Šercar)
Istraživanje jame na Volti
(foto: Dora Šercar)

Advent 4

Još jedan novi objekt za SKOL zapadno od grebena. Istražila se nova jama dubine 15 m, te se pokušalo pronaći još novih objekata u okolici, ali nažalost nije bilo sreće.

Ispred ulaza Adventa 4 (foto: Dejan Blaženović)
Ispred ulaza Adventa 4
(foto: Dejan Blaženović)

Advent 1,2,3

U blizini sela Filozići, sa zapadne strane grebena istražena je jama Advent 2 koja je ujedno i druga najdublja jama na Tramuntani sa -60 m dubine. Osim nje istražena je i jama Advent 1 dubine 7 m i Noćna jama koja se pronašla putem. Nije se stiglo do Adventa 3 jer je nadobudnost istraživača u Adventu 2 bila prevelika pa se svakoj stvari predugo veselilo što je oduzelo dosta vremena 🙂. Uzorkovani su sedimenti, postavljene su petrijeve zdjelice za mikrobiologiju zraka, mjeren je radon te je uz pomoć fensi mobitela LIDARom snimljen veći dio objekta.

Teren zapadno od grebena (foto: Julija Capjak Kovačević)
Teren zapadno od grebena
(foto: Julija Capjak Kovačević)
Advent 2 detalji (foto: Julija Capjak Kovačević)
Advent 2 detalji
(foto: Julija Capjak Kovačević)

Ovo je bila jedna jako uspješna terenska subota! Uslijedio je “teški” objed u Centru i druženje do jutarnjih sati.

Nedjelju smo rezervirali za razgled Centra za posjetitelje i oporavilišta za bjeloglave supove gdje je trenutno izložena i izložba fotografija iz špilje Čampari.

Razgled stalnog postava o bjeloglavim supovima (foto: Julija Capjak Kovačević)
Razgled stalnog postava o bjeloglavim supovima
(foto: Julija Capjak Kovačević)
Izložba o jami Čampari (foto: Julija Capjak Kovačević)
Izložba o jami Čampari
(foto: Julija Capjak Kovačević)
Bjeloglavi supovovi koji su trenutno na brizi djelatnika Centra i Javne ustanova “Priroda” (foto: Karmen Jakovina)
Bjeloglavi supovovi koji su trenutno na brizi djelatnika Centra i Javne ustanova “Priroda”
(foto: Karmen Jakovina)
Beli, Tramuntana, otok Cres (foto: Dora Šercar)
Beli, Tramuntana, otok Cres
(foto: Dora Šercar)

Ostatak dana proveli smo izletujući po Cresu. Eva je prisilno dobila ulogu vodiča i odvela ekipu na super cool izlet do špilje Morska peć kod Lubenica. Ela je drugu ekipu odvela do plaže pod Lubenicama, dok je Veljac mlade nade nagovorio da razgledaju greben Tramuntane i omogućio im vodstvo s najboljim pogledima na otoku.

Ovi malo “posebniji” odlučili su otići do dna jame Čampari i uzeti uzorke sedimenta te izmjeriti radon. Dok su cure htjele korisno provesti dan i pretražiti dio terena te pokupiti zaboravljene uzorke ispred Frižidera, pratio ih je zvuk pucnjeva pa je akcija trajala kraće od očekivanog, ali svejedno su pronađena dva nova objekta!

Morska peć kao jedna od točaka na “Evinom super izletu” (foto: Julija Capjak Kovačević)
Morska peć kao jedna od točaka na “Evinom super izletu”
(foto: Julija Capjak Kovačević)
Greben Tramuntane (foto: Velimir Ivačić)
Greben Tramuntane
(foto: Velimir Ivačić)
Nedjeljna ekipa u jami Čampari (foto: Nina Trinajstić)
Nedjeljna ekipa u jami Čampari
(foto: Nina Trinajstić)

Ukratko: Istražili smo 6 novih objekata, 1 stariji objekt smo produbili. Napravila su se uzorkovanja u 4 objekta, 5 novih je pronađeno i izrekognosciran je veliki dio terena. 

Nastavak: Ostalo je za istražiti 4 objekta i dalje rekognoscirati.

Tramuntana do sada : 34 istražena objekta, 4 za istražiti! Minimalno ih je 38 🙂

Karta Tramuntane s naznačenim objektima- zelene točke s crnim rubom-> objekte koje je SKOL istraživao; zelene točke s bijelim rubom -> objekti istraženi od strane drugih udruga; crvene točke -> neistraženi objekti (foto: Nina Trinajstić)
Karta Tramuntane s naznačenim objektima
– zelene točke s crnim rubom-> objekte koje je SKOL istraživao;
-zelene točke s bijelim rubom -> objekti istraženi od strane drugih udruga;
– crvene točke -> neistraženi objekti
(foto: Nina Trinajstić)

Ovo je bio jedan uspješan teren na Tramuntani 👏 nastao uz suradnju i podršku Javne ustanove “Priroda” koja nam je omogućila i smještaj u Centru zbog čega nam je bilo lakše ostvariti ovo u zimskim mjesecima. Puno hvala Znantveno edukacijskom centru Višnjan i Astronomskom društvu Višnjan na savjetima, materijalima i budućim rezultatima analiza 🙂, te Ani i Kurečiću koji su nam pomogli s metodologijom uzorkovanja sedimenata. 

Sve ovo bilo bi puno nedostupnije da nam Jadrolinija nije odobrila veliki popust na troškove trajekta koji nam kao volonterima predstavljaju najveći izdatak kod ovako teško dostupnih terena.

Na istraživanju su sudjelovali članovi Speleološkog kluba Ozren Lukić, Speleološkog odsjeka HPD “Željezničar”, Speleološkog odsjeka PDS “Velebit”, Speleološke udruge “Estavela” i Speleološkog kluba “Samobor”.

Speleološka ekipa ispred Centra za posjetitelje i oporavilišta za bjeloglave supove Beli (foto: Nina Trinajstić)
Speleološka ekipa ispred Centra za posjetitelje i oporavilišta za bjeloglave supove Beli
(foto: Nina Trinajstić)

Tekst napisali: Eva, Fifi, Nina