Teren s Mađarima

Na prijedlog RGNf-a, 4.7.2014. godine Speleološki klub Ozren Lukić održao je jednodnevnu ekskurziju studentima geologije Sveučilišta u Miskolcu, Mađarska. Ekskurziju su vodili Alilović Vedrana, Gudac Ivana, Prelec Filip te gost predavač Sečanj Marin. Cilj ekskurzije bio je upoznati studente s krškim znamenitostima Hrvatske te im prikazati ljepote krških speleoloških objekata. Ukupno pet studenata prisustvovalo je ekskurziji: Miklós Rita, Bulátkó Kornél, Csomor Áron i Katona Gábor, uz vodstvo svog profesora doktora znanosti Madai Ferenca te suradnika Márkus Izabelle i Krist Ferenca. Dan prije u sklopu suradnje održano je i 20-minutno predavanje o Speleološkom klubu Ozren Lukić na prostorijama Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta. Predavanje je bilo održano na engleskom jeziku te su mađarski studenti bili zadovoljni viđenim.

Ekskurzija je započela u Skradu, u značajnom krajobrazu Vražji prolaz i Zeleni vir. Na tom području ukratko im je pojašnjena geologija Gorskog kotara te su im pokazane karakteristične stijene krša – karbonati, tj. vapnenci i dolomiti. Prolaskom kroz kanjon Vražji prolaz pojašnjena im je podložnost karbonata trošenju te su im prikazani oblici u karbonatima koje voda može napraviti trošenjem istih, npr. vrtložni lonci. Poseban doživljaj stvorio im je speleološki objekt koji se nalazi na kraju Vražjeg prolaza, špilja „Muževa hiža“. Ispred Muževe hiže održano je kratko predavanje o procesima nastanka speleoloških objekata te su nakon toga bili informirani o ponašanju u speleološkim objektima. Uslijedio je i posjet samoj špilji. U špilji su vidjeli nekoliko špiljskih ukrasa te su na licu mjesta saznali kako ti ukrasi nastaju. Na Zelenom viru, nakon slikanja ispod slapa, objašnjeno je nastajanje krških izvora koje su odmah mogli i vidjeti.

Predavanje o Vražjem prolazu (foto:Miklos Rita)
Predavanje o Vražjem prolazu (foto:Miklos Rita)

Sljedeća postaja bio je Ogulin. Nakon uvodnog predavanja o Đulinom ponoru, u hladovini, uputili smo se na vidikovac iznad Đulinog ponora. Poslije šoka nastalog od pogleda na ponor obišli smo speleološku poučnu stazu u centru Ogulina, postavljenu točno iznad pojedinih kanala Špiljskog sustava Đulin ponor – Medvedica. Ispred svakog edukativnog panoa pojašnjeni su im svi špiljski oblici. S obzirom na dosta upita o orijentaciji u speleološkim objektima i velike zainteresiranosti o svemu što je navedeno na edukativnim panoima, obilazak poučne staze trajao je dulje od očekivanog, stoga smo se nakon oblikaska svi uputili na zasluženi sladoled/kavu. Izvor Slunjčice, kao još jedan primjer krškog izvora, izazvao je oduševljenje koje se nastavilo nakon što su studenti saznali da smiju piti vodu iz izvora.

Nakon punjenja boca sa svježom vodom uslijedilo je predavanje o zonama sanitarne zaštite izvorišta u Hrvatskoj, tj. o zonama sanitarne zaštite izvorišta na krškom području. Nakon pohvala za kakvoću vode iz izvora dobili su informacije o kakvoći vode u kršu te im je još jednom pojašnjena specifičnost pojave krških izvora. Predzadnja postaja bila je samo za najhrabrije. Bio je to obilazak špiljskog sustava Matešićeva špilja – Popovac. Nakon opremanja studenata osnovnom speleološkom opremom – kacigama i rasvjetom te davanja uputa o ponašanju i kretanju u objektu, četiri odvažna studenta iz Miskolca su uz stručno vodstvo odvedena u dvosatnu avanturu. Studenti su iz „Matešićke“ izašli pjevajući, pod velikim dojmom špilje te su oduševljeno pričali o dogodovštinama iz špilje do kasno u noć.

Kao šećer na kraju slijedio je posjet Rastokama na kojima su uslijedile zahvale i pohvale cijelodnevnoj ekskurziji od strane Mađara. S obzirom da se studentima jako svidio posjet „Matešićki“, odlučili su se pridružiti speleološkom društvu u svome gradu – „Speleološkom društvu Marcel Loubens“ te nas pozvali na suradnju s navedenim društvom.

pišu: Ivana Gudac, Filip Prelec