Speleološki klub Ozren Lukić u 2019. godini

Piše: Damir Janton

Kroz ovaj članak nudimo vam pregled godišnjih aktivnosti Speleološkog kluba Ozren Lukić. Uz glavnu aktivnost, speleološka istraživanja, sudjelovali smo, i organizirali nekoliko stručnih seminara, sudjelovali na kongresima i skupovima gdje smo predstavljali rezultate rada kluba, osposobili kroz 12. speleološku školu novu generaciju SKOL-ovaca, bavili se raznim projektima, te uz sve to se dobro zabavljali u klubu, na planinama i ‘pod planinama’.

ISTRAŽIVANJA

Speleološka smo istraživanja ove godine provodili na tri područja; Špehari, šira okolica Vrbovskog, te naravno, Velebit. Kroz ožujak i travanj proveli smo monitoring nekih objekata u okolici Špehara, te tom prilikom izveli fizikalna mjerenja u svrhu praćenja stanja objekata koji su pod utjecajem akumulacije HE Lešće, kao i provjeru stanja objekata nakon volonterskih akcija čišćenja u sklopu inicijative Čisto podzemlje. Proveli smo istraživanja u Bebinoj kakici, Senzualnoj jami, Loza jami i Trijami.

Uz Špehare, kroz cijelu se godinu, u nekoliko navrata, istraživalo i na širem području Vrbovskog, gdje je pronađeno i istraženo nekoliko speleoloških objekata. Ovo je područje dobar poligon za istraživanja manje iskusnih članova gdje mogu steći iskustvo u svim segmentima speleoloških istraživanja.

Glavna ovogodišnja istraživanja proveli smo na Velebitu, točnije području srednjeg Velebita gdje SKOL od 2015. godine provodi sustavna speleološka istraživanja. U periodu od travnja do lipnja proveli smo nekoliko višednevnih predakcija za potrebe ekspedicije, a pritom i istražili neke stare i nove speleološke objekte. Glavni događaj ove godine, speleološka ekspedicija ‘Srednji Velebit 2019’ održana je u periodu od 3.-11.kolovoza, a tijekom ekspedicije kroz kamp je prošlo 39 ljudi iz 7 speleoloških udruga. Tijekom predakcija i ekspedicije ukupno su istražena 24 speleološka objekta na području Dokozinca, Maljević brijega, Jasenovačke kose i okolice. Ekspedicija je i ove godine organizirana i potpomognuta suradnjom s Rudarsko-geološko-naftnim fakultetom. Kamp je ove godine bio smješten u Smojverskim dulibama, a voditelj kampa bio je Damir Janton.

U jami Dokozinka 2 foto: Damir Janton

Kroz rujan i listopad odrađene su i predakcije za ekspediciju u 2020. godini, te je tom prilikom pronađeno 9 speleoloških objekata, a nađeno je i novo mjesto za kamp, ovaj puta sjevernije od dosadašnjeg područja istraživanja.

Osim istraživanja u organizaciji SKOL-a, članovi kluba sudjelovali su i na ekspedicijama drugih klubova, te dali svoj doprinos u završetku istraživanja Lubuške jame, sudjelovali u istraživanju nove hrvatske tisućice, jame Nedam na sjevernom Velebitu, te sudjelovali u istraživanju novih kanala i metara u najduljem hrvatskom jamskom sustavu Crnopac, koji je ove godine dobio to ime nakon spajanja jame Oaze sa jamskim sustavom Kita Gaćešina – Draženova puhaljka.

U Bebinoj kakici foto: Damir Janton

ŠKOLA I ISPITI ZA VIŠE KATEGORIJE

U periodu od 14.ožujka do 28.travnja održana je 12. po redu speleološka škola u organizaciji SKOL-a. Polaznici su kroz to razdoblje poslušali niz predavanja speleološke ali i planinarske tematike, te kroz 5 vikenda prošli kroz 6 speleoloških objekata gdje su prošli i savladali vještine koje su im omogućile stjecanje naziva speleološki pripravnik. Naziv je steklo 5 od 6 polaznika. Voditelj ovogodišnje škole bio je Roman Leopold.

Za vikend 25.-27.siječnja, SKOL je na tzv. Žici bio domaćin ispita za više speleološke kategorije Komisije za speleologiju HPS-a. Ove je godine ispitu pristupilo 9 kandidata za naziv speleolog, te tri kandidata za naziv instruktor speleologije. SKOL je na ispit prijavio 4 kandidata, od toga su Dino Dadić i Filip Šarc stekli naziv speleolog, a Damir Janton je obranom instruktorskog rada na temu ‘Organizacija speleoloških istraživanja i ekspedicija u Hrvatskoj’, postao prvi član kluba s nazivom instruktor speleologije.

Speleoškola 2019 foto: Ivor Perković

SEMINARI, KONGRESI, SKUPOVI

U siječnju je na Žici održan interni seminar o opremanju speleoloških objekata i samospašavanju, prisustvovalo je 12 članova kluba, voditelj seminara bio je Damir Janton.

U svibnju je Damir Janton održao interni seminar o topografskom snimanju u prostorijama kluba gdje je devet članova prošlo kroz sve segmente izrade speleološkog nacrta i ispunjavanja zapisnika.

Od 25.-26.5. na tzv. Žici je održan seminar o samospašavanju i zbrinjavanju za speleološke udruge u organizaciji HGSS-a, a seminaru je prisustvovalo četvero članova kluba.

1.-2.6. održan je seminar u Kastvu na temu digitalnog topografskog snimanja speleoloških objekata u organizaciji SU Estavela, a seminaru su prisustvovale tri članice kluba.

Za vikend 30.11.-1.12. na tzv. Žici je održan seminar o orijentaciji u speleologiji u organizaciji SKOL-a ispred Komisije za speleologiju HPS-a. Seminaru je ukupno prisustvovalo 39 članova iz 9 speleoloških udruga, od toga 27 u ulozi polaznika, a 12 u ulozi predavača i demonstratora. Iz kluba je bilo 7 polaznika, te čak 5 predavača/demonstratora. Voditelj seminara bio je Damir Janton.

Vikend 14.-15.12. u Šibeniku je održan seminar o topografskom snimanju speleoloških objekata, a na seminaru su sudjelovala dva člana kluba.

U lipnju ove godine, Filip Šarc sudjelovao je na 27. školi krša u Postojni s posterom ‘Stratigrafski profil Slovačke jame’.

Od 9.-12. listopada u Zagrebu je održan 6. po redu Hrvatski geološki kongres, a članovi kluba sudjelovali su svojim radovima u obliku postera, dok su mlađi članovi pomagali u logistici oko samog kongresa.

U Pazinu je od 22.-24.11. održan Skup speleologa Hrvatske, a članovi SKOL-a i ove godine su u brojnom sastavu sudjelovali na Skupu. Osim sudjelovanja održali su i radionicu u sklopu programa ‘Istraživači 21. stoljeća’ gdje je bio predstavljen program projekta ‘Mala škola speleologije’. Članovi kluba održali su i tri predavanja te predstavili jedan poster:

Speleološka ekspedicija Srednji Velebit 2019 – Damir Janton

Pet godina sustavnih speleoloških istraživanja srednjeg Velebita u organizaciji Speleološkog kluba Ozren Lukić. – Damir Janton, Nikola Pletikosić

Stratigrafski profil Slovačke jame – Filip Šarc

Poster – Preliminarna istraživanja mikrobioloških, geokemijskih i geoloških karakteristika sedimenata i vode špilje Bačva – Nina Trinajstić i grupa autora.

Predavanje o ekspediciji na Skupu u Pazinu foto: Julija Capjak

PROJEKTI

Članovi SKOL-a sudjelovali su na Miners projektu s prezentacijama speleoloških tehnika, tehnika spašavanja i prve pomoći. Miners projekt razvija međunarodni edukacijski program za procedure spašavanja iz rudnika. Nositelj projekta je Montanuniversitat Loeben dok je jedan od partnera na projektu i Rudarsko-geološko-naftni fakultet.

Članovi kluba također su krenuli s provedom radionice ‘Mala škola speleologije’ u okviru projekta ‘Centar izvrsnosti Cerovačke špilje – održivo upravljanje prirodnom baštinom i krškim podzemljem’. Održana je jednodnevna radionica za odrede izviđača Sljeme, Zagreb i Pomorac ,Spinut’ iz Splita. Na radionicama je ukupno sudjelovalo 47 polaznika u dobi od1-4 i 5-8 razreda. Sastavni dijelovi radionice bila su predavanja o geologiji, geomorfologiji krša, paleontolgiji, arheologiji i biospeleologiji, te je održan posjet Cerovačkim špiljama, a demonstrirale su se i speleološke tehnike i spuštanje po zip-line-u.

SKOL već treću godinu u nizu provodi projekt ‘Sustavna speleološka istraživanja srednjeg Velebita’ koji je financiran od strane Hrvatskih voda. Glavna aktivnost projekta bila je ovogodišnja ljetna ekspedicija, čiji su rezultati prezentirani na Skupu speleologa u Pazinu, te je objavljen članak na klubskom web-u, a detaljniji izvještaj izaći će u obliku članka u časopisu Subterranea Croatica.

Rekognosciranje na srednjem Velebitu foto: Damir Janton

OSTALO

Tijekom travnja, za vrijeme trajanja speleološke škole ugostili smo kolege s Cambridge University Caving Club-a. Šestero studenata provelo je jedan tjedan u Hrvatskoj gdje smo ih proveli na nekoliko speleoloških terena, a uz to su upoznali grad Zagreb, sudjelovalo na otvorenim danima Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta i posjetili Plitvička jezera.

14.srpnja, na godišnjicu pogibije Ozrena Lukića, velik dio članova kluba njemu u čast planinarilo je na Velebit od Velikog Rujna preko Vaganskog vrha do mjesta spomen ploče, gdje smo položili vijenac.

Pet članova kluba sudjelovalo je početkom studenog u volonterskoj akciji u organizaciji Čistog podzemlja u čišćenju jame sa smećem kod Bosiljeva. Ovom je prilikom iz jame uklonjeno oko 5 kubika raznog otpada.

Uoči blagdana sv.Barbare, zaštitnice rudara, članovi SKOL-a su već tradicionalno prali prozore na zgradi Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta. Ove godine, prozore je pralo sedam članova kluba.

Za svaku je pohvalu što je član HGSS stanice Samobor, Roman Leopold, položio ispit za spašavatelja, dok je Filip Šarc postao novim članom HGSS stanice Zagreb. Članovi kluba sudjelovali su i u vježbama UHS-a u okviru specijalističkih postrojbi za spašavanje iz ruševina.

Lana Kekelj i Vedran Sudar uspješno su završili alpinističku školu AO HPD Željezničara.

Četvero članova kluba sudjelovalo je na svjetsko poznatoj utrci Lavaredo Ultra Trail.

Osim speleoloških izleta, članovi SKOL-a proveli su dosta vremena planinareći po Alpama i Hrvatskoj, penjanju, skijanju i ostalim brdskim aktivnostima.

Spomen ploča Ozrenu Lukiću foto: Damir Janton