Speleološka ekspedicija Laktin vrh – Srednji Velebit 2015

U razdoblju od 20.-28.lipnja 2015. godine održana je speleološka ekspedicija ‘Laktin vrh – Srednji Velebit 2015’ u organizaciji Speleološkog kluba Ozren Lukić (SKOL). Ekspedicija je bila rezultat višegodišnjeg zanimanja za područje srednjeg Velebita. 2013. god. započela su prva istraživanja toga područja kada su istražene dvije jame, obje udaljene pola sata hoda od planinarskog skloništa na Skorpovcu. Jedna od njih je i jama u Vrbanskoj dulibi, u kojoj je dosegnuta dubina od 60-tak metara sa malim podzemnim jezerom. Pronađeno je još nekoliko ulaza u objekte oko Velebitske ceste u blizini Kugine kuće. Uz nekoliko poziva u razne speleološke udruge te proučavanjem literature, odlučujemo odraditi još jedno rekognosciranje terena, s Kuginom kućom kao polazišnom točkom. Tako su tri člana kluba u tri dana rekognosciranja krajem 2014. godine pronašli pet novih objekata od kojeg su jednog odmah istražili i nacrtali. S prikupljenim informacijama te upoznavanjem terena konačno smo imali jasniju sliku u kojim dijelovima Srednjeg Velebita mogu započeti naša sustavna istraživanja.

Bijele stijene (foto: Nikola Pletikosić)
Bijele stijene (foto: Nikola Pletikosić)

Tijekom 2015. godine odrađeno je nekoliko vikend akcija. U akciji 16. – 17. svibnja, devet članova klub istraživalo je područje Vrbanskih rapa i Bijelih stijena, cestom južnije od Kugine kuće te su pronađene tri špilje i šest jama. U drugom vikendu rekognosciranja prije ekspedicije (4.- 6. lipnja), dva člana kluba su u dva dana pronašli dvije špilje i jednu jamu na potezu od Zelenih draga do sjevernih padina Laktinog vrha. Zadnji dan im se pridružila još jedna ekipa od pet ljudi, te se tom prilikom vrijeme iskoristilo za rješavanje jednog dijela logističkih priprema za ekspediciju.

Pogled na Kuginu kuću (foto: Vedrana Alilović)
Pogled na Kuginu kuću (foto: Vedrana Alilović)

Za bazu kampa izabrana je Kugina kuća, koja nam je pružila utočište svih devet dana. Korištenje Kugine kuće kao smještaja dogovoreno je sa Planinarskim društvom „Željezničar” iz Gospića. Na kampu je sudjelovalo 20 ljudi, 19 članova SKOL-a i jedan član HBSD-a. U prva dva dana ekspedicije rekognosciralo se područje Lisca i Težakovca. Drugog dana pronađena je perspektivna jama, radnog naziva Jama na Težakovcu. Istovremeno, istraživale su se jame Kiflica i Fikserica koje su na kraju bile i najdublje jame istražene na ekspediciji. Obje jame dubina su između 50 i 60 metara, ali sa perspektivom za daljnja istraživanja. U sljedećim danima istražuju se već pronađene jame na području Bijelih stijena i Zelenih draga. Na relativnom malo području Bijelih stijena, pronađeno je i istraženo ukupno 10 speleoloških objekata (8 jama i 2 špilje). Sve objekte karakterizira jednostavna morfologija te male dimenzije (dubine između 10 i 20 metara). Uz speleološka istraživanja, provedena su i geološka te biospeleološka istraživanja, čiji rezultati još nisu dovršeni.

Ulaz u jamu Chrisov bezdan (foto: Vedrana Alilović)
Ulaz u jamu Chrisov bezdan (foto: Vedrana Alilović)

Glavni cilj ovogodišnje ekspedicije bio je upoznavanje sa, za SKOL, novim područjem. Ove godine istraživani su lakše pristupačni tereni i objekti, koji su poslužili i kao odličan poligon za učenje i stjecanje iskustva mlađim članovima, kojima je ovo bila prva speleološka ekspedicija.

Crtanje špilje Lugarevo srce (foto: Jelena Prokop)

Ukupno gledajući, istraženo je 17 novih speleoloških objekata, dok ih je još 8 pronađeno i neistraženo. Sljedeće godine u planu je zatvoriti upitnike, istražiti pronađene objekte te nastaviti rekognoscirati u smjeru Laktinog vrha i Bačić kose. U planu je i sljedeće godine promijeniti lokaciju baze kampa i ekspediciju provesti u šatorima i uz logorsku vatru duboko u šumi.

Voditelji ekspedicije (foto: Nina Trinajstić)

Voditelji ove ekspedicije bili su Nikola Pletikosić i Roman Leopold, uz veliku financijsku pomoć glavnog pokrovitelja Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta. Ostali pokrovitelji ekspedicije bili su: Zagrebačka pivovara d.o.o., Sirana „Runolist”, Pivovara „Ličanka”, Marjan voće d.o.o., Jamnica d.d. i Pekara „Agapa”.

Poručje Kugine kuće nije ostalo zanemareno do sljedećeg kampa, tako da se već vikend 21. – 23.8.2015. iskoristio za novu istraživačku akciju na kojoj je četvero članova SKOL-a istraživalo jamu Snjeguljac na padinama vrtače Težakovac. Jama je istražena do 60 m dubine, ali postoji perspektiva za daljnje istraživanje ove jame. Zbog svojih velikih dimenzija ulaza (20 x 30 m) i dvorana, uvelike se razlikuje od ostalih istraživanih objekata za vrijeme kampa. Uz istraživanje spomenute jame, vršeno je i rekognosciranje terena Kugine dulibe gdje su pronađena još dva objekta.

Ulaz u jamu Snjeguljac (foto: Vedrana Alilović)
Jama Snjeguljac (foto: Roman Leopold)

Pred nama je još novih terena i ekspedicija u 2016. godini.

Kompilacija tekstova SKOL-ovih članova