Ljetni program Male škole speleologije

Speleološki klub Ozren Lukić je u razdoblju od 5. do 10. srpnja, u okviru projekta „Centar izvrsnosti Cerovačke špilje – održivo upravljanje prirodnom baštinom i krškim podzemljem“, održao Ljetni program Male škole speleologije. Program je osmišljen i proveden u svrhu približavanja speleologije i zaštite prirode djeci i mladima kroz interaktivna predavanja, pokuse te vježbe u prirodi uz stručno vodstvo. Program je bio predviđen da se provedi kroz pet dana na prostoru Parka prirode Velebita, ali se zbog novonastale epidemiološke situacije morao prilagoditi. Predavanja su se održavala od ponedjeljka do petka preko online platformi, a u subotu je bio organiziran izlet na području Parka prirode Velebit.

Predavanja su obuhvatila razne teme iz speleologije, geologije, geomorfologije, biologije i arheologije. Teme predavanja i predavači: Osnove speleologije (Damir Janton), Zaštita podzemlja (Damir Janton), Geologija i geomorfologija (Ana Kamenski), Speleogeneza (Matteo Zausnig), Orijentacija u prirodi (Marko Kovačević), Topografsko snimanje speleoloških objekata (Velimir Ivačić), Biospeleologija i arheologija (Ana Komerički), Speleološka i planinarska oprema (Zvonimir Penava) i Opasnosti u planini (Mia Jović).

predavanje ‘Osnove speleologije’
predavanje ‘Orijentacija u prirodi’

U subotu (10.7.) uputili smo se prema jugu Parka prirode Velebit u posjet špilji Modrič kraj Rovanjske. Polaznicu su imali priliku doživjeti pravu speleoavanturu uz stručne speleovodiče koji su na zanimljiv način nastojali speleološke fenomene približiti polaznicima. Također polaznicima su za sva pitanja bili dostupna 4 stručna voditelja te 5 trenera na programu.

Polazak na izlet iz Zagreba uz pridržavanje epidemioloških mjera sigurnosti (foto: Damir Janton).

Špilja Modrič je 1986. godine zaštićena kao geomorfološki spomenik prirode. Zanimljiva je pozicija ulaza u špilju koji se nalazi u blizini Jadranske magistrale te na samo 29 m nadmorske visine. U špilji nije postavljena stalna rasvjeta, nema betonskih stazica ni ograda, zato je za prolazak ovom špiljom potrebno imati kacigu s rasvjetom. Jedini tragovi koji se mogu pronaći u špilji su instrumenti koje koriste znanstvenici za redovite monitoringe stanja u špilji koja će nam omogućiti da bolje upoznamo, razumijemo i sačuvamo podzemni svijet.

Polazak prema špilji Modrič (foto: Marina Martić).

Posjet špilji Modrič u trajanju od dva sata polaznicima je omogućilo autentično speleološko iskustvo koje je zahtijevalo spretnost i provlačenje kroz uske prolaze. Uz pojašnjenja kako savladati uske prolaze i asistenciju vodiča, polaznici su na siguran način obišli špilju i imali priliku istraživati ju poput pravih speleologa. Iako je veći dio polaznika do sada posjetio bar jedan speleološki objekt, većina polaznika nije imala priliku iskusiti ovakav doživljaj obzirom da su objekti koje su posjetili bili turistički uređeni. Špilja Modrič je bogata vrlo zanimljivim špiljskim ukrasima koji nikoga nisu ostavili ravnodušnim.

upute kretanja po speleološkom objektu (foto: Damir Janton)

Nakon posjeta špilji, ručka i kratkog odmora slijedile su radionice iz orijentacije, prve pomoći, speleoloških tehnike te znanstvene radionice. Polaznici su kroz dva ciklusa prošli radionice kod stručnih voditelja i trenera.

kretanje polaznika između siga (foto: Marina Martić)
grupa polaznika u špilji Modrič (foto: Marina Martić)

Speleološka radionica odvijala se uz korištenje edukativnog materijala (postera) te uz praktični dio korištenja speleološke opreme za kretanje po užetu. Polaznici su mogli testirati speleološku opremu na „hrčku“  ili penjanju na mjestu.

demonstracija trenera speleoloških tehnika (foto: Damir Janton)
speleološke tehnike na ‘hrčku’ (foto: Roman Leopold)

Znanstvene radionice u sklopu terenskog laboratorija su djelom odrađene u samoj špilji gdje su polaznici od stručnih voditelja mogli saznati pojedinosti o životu u podzemlju te iskoristiti priliku za pogledati kako izgledaju organizmi prilagođeni na uvjete u špilji. Drugi dio radionice uključivao je osnove iz geologije i demonstraciju terenskih tehnika u geologiji (Čemu služe čekić i lupa? Kakav je to geološki kompas? Zašto radimo pokus s kiselinom?) proveden uz obalu mora gdje su  polaznici mogli sami pregledati razne uzorke stijena, fosila i minerala te isprobati osnovne geološke tehnike.

terenska radionica iz geologije (foto: Roman Leopold)

Uz planirane radionice sukladno raspisanom Ljetnom programu Male škole speleologije na terenu je odrađen i praktični dio radionice prve pomoći za trenere koji sudjeluju na programu osposobljavanja. Osim trenera na radionici su sudjelovali i polaznici programa kako bi dobili osnovne informacije o pružanju prve pomoći. Edukacija o pružanju prve pomoći u izvanbolničkim uvjetima provedena je kroz interaktivno stručno predavanja i praktičnu radionicu koju su provodili Roman Leopold s iskustvom spašavatelja u Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja i doktorica medicine Dora Šercar.

Ljetni program Male škole speleologije proveden je prema razredi aktivnosti navedene radionice, osmišljene od strane stručnog tima.

razrada aktivnosti Ljetnog programa Male škole speleologije

Na programu je u dva ciklusa ukupno sudjelovalo preko 50 polaznika iz različitih gradova (Zagreb, Rijeka, Karlovac, Samobor, Varaždin, Vrsar…) uz vodstvo 4 stručna voditelja i 5 trenera.

Diploma za polaznike ljetnog programa Male škole speleologije

Po završetku programa polaznicima i trenerima na radionicama dodijeljene su diplome.

polaznici dva ciklusa ljetnog programa Male škole speleologije (foto: Nina Trinajstić)

Napisala: Mia Jović